2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Koronavírus: kilenc püspök halt meg egy hét alatt

2021.01.20. 08:01

Gyászol a katolikus egyház: egy hét alatt kilenc püspök halt meg koronavírus-fertőzésben. Az elhunyt püspökök közül a legfiatalabb 53, a legidősebb pedig 91 éves volt. Öten közülük Európában szolgáltak – jelentette a Catholic News Agency. 

Négy püspök ugyanazon a napon, január 13-án hunyt el: Philip Tartaglia, Glasgow érseke 70 éves volt, a zambiai Moses Hamungole 53 évesen halt meg; Mario Cecchini, az olaszországi Fano püspöke 87 éves volt, míg Eusébio Oscar Scheid bíboros, Rio de Janeiro nyugalmazott érseke 88 éves korában hunyt el.

Philip Tartaglia érseknél karácsony után jelentkeztek a Covid–19 tünetei, de a glasgowi érsekség  közleménye szerint halálának oka nem egyértelmű.

Ferenc pápa január 14-én táviratban fejezte ki részvétét Scheid bíboros halála után.

Buzgón imádkozom érte, hogy Isten örök boldogságba fogadhassa őt. Vigaszom küldöm mindazoknak, akik siratják szeretett lelkészük elvesztését

– írta a pápa. 

Egy nappal korábban, január 11-én halt meg a kolumbiai Santa Marta egyházmegye vezetője, a 74 éves Luis Adriano Piedrahita Sandoval püspök. A 69 éves Cástor Oswaldo Azuaje trujillói püspöknél január 8-án mutatták ki a fertőzést, és három nappal később már ő volt a pandémia első venezuelai áldozata.

 Január 12-én hunyt el Florentin Crihalmeanu püspök, a kolozsvári görögkatolikus egyházparancsnokság 61 éves püspöke. Eparchiája „szorgalmas, szelíd és alázatos lélekként” emlékezett rá.

Adam Dyczkowski lengyel püspök, a Zielona Góra-Gorzów egyházmegye emeritusa január 10-én hunyt el 88 éves korában, Oscar Rizzato olasz érsek pedig 91 éves korában, január 11-én fejezte be földi szolgálatát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport