Pénzmegvonással fenyegeti a magyar kormányt az Európai Bizottság alelnöke

2021.01.20. 06:58

Erős eszközt adtak a kezünkbe az állam- és kormányfők a jogállamisági rendelet támogatásával, amely január elseje óta hatályban van, és alkalmazni is tudjuk azt, így „nagyon sok pénzt blokkolhatunk”, például nagy magyar állami beruházások kifizetéseinél – jelezte az osztrák Der Standard című lapnak adott interjúban az Európai Bizottság alelnöke. Věra Jourová hozzátette:

Mindig a jogállamiságért, a szabadságért és a demokráciáért kell küzdeni. A rendelet január 1-je óta hatályban van, és alkalmazhatjuk is. Egyértelmű jogi kompetenciánk van, amelyet a kormányfők leírtak.

A lap megjegyzi, hogy hiába próbál időt nyerni a magyar és a lengyel kormány azzal, hogy a jogállamisági rendelet szövegét az Európai Bíróságra viszi várhatóan februárban, a Bizottság nem fog habozni az uniós költségvetési kifizetések megállításával, ha a magyar vagy a lengyel kormány nem enged a vitás kérdésekben. 

A cikk szerint Magyarországon az igazságszolgáltatás, a média és a kisebbségi jogok helyzete vezetett jogállamisági problémákhoz, míg Lengyelországban az igazságszolgáltatás teljes letámadását látja a Bizottság. Jourova szerint ezek vezettek végül a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásokhoz, amelyek szerinte évek óta eredménytelenül folynak, mivel a szavazati jog felfüggesztéséhez egyhangú döntés kellene a tagállamok között, de a két kormány egymást kölcsönösen védené egy ilyen szavazásnál - írja a portfolio.hu hírmagyarázatában.

Jourová szerint ezért ezek az eljárások frusztrálóak és használhatatlanok. Az alelnök szerint nincsenek az uniós eszköztárban az ilyen esetekre szóló, hathatós eszközök. De azt mondta, hogy 

HA A MAGYAR VAGY A LENGYEL KORMÁNY NEM VÁLT IRÁNYT A BIZOTTSÁG ÁLTAL A JOGÁLLAMISÁG TERÉN PROBLÉMÁSNAK LÁTOTT ÜGYEKBEN, AKKOR NAGYON SOK PÉNZT TUDnak BLOKKOLNI, MERT EGY ERŐTELJES ESZKÖZT KAPTaK A KEZÜKBE.

Arra az újságírói kérdésre, hogy konkrétan milyen uniós pénzeket tudna korlátozni a Bizottság, úgy reagált:

Például nagy állami beruházási projektek kifizetései lehetnek ilyenek Magyarországon vagy Lengyelországban, ha a minisztereket tömörítő tanács jóváhagyja a szankciókat.



  • Bérelnék
  • Bankszámla