Beiktatták Joe Bident

Új korszak kezdődött Amerikában – Percről percre!

Vége
GettyImages-1297405401
Ágoston Zoltán
Kiss Dániel
Patthy Loránd Imre
Kitzinger Szonja
2021.01.20. 14:38
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Donald Trump percek alatt megérkezett az Andrews légi támaszpontra, ami nem csoda, hiszen 12 kilométerre fekszik Washingtontól. 

    A Sky News közvetítése szerint a katonai bázison érkezésekor a „Don't Stop Believing” című dal harsogott a kihelyezett hangszórókból, Trump előtt pedig sortűzzel tisztelegtek, ahogy a helikopterről a pódiumhoz érkezett, hogy utoljára beszédet intézzen hallgatóságához elnöki minőségében. 

  • Joe Biden megválasztott elnök vezetésével kedden nemzeti szertartáson emlékeztek meg arról a több mint 400 ezer amerikairól, aki a koronavírus okozta Covid–19-betegségben halt meg a járvány 11 hónappal ezelőtti egyesült államokbeli kezdete óta.

    A napnyugtakor tartott megemlékezésre alig néhány órával azelőtt került sor, hogy Donald Trump republikánus elnöknek el kell hagynia a Fehér Házat, és át kell adnia a járvány miatt válságban lévő ország vezetését. Biden és Kamala Harris megválasztott alelnök a washingtoni Lincoln-emlékmű tükörmedencéjénél mondott beszédet, amely

    A SZÖVETSÉGI KORMÁNYZAT ELSŐ HIVATALOS FŐHAJTÁSA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBELI JÁRVÁNY DÖBBENETESEN SOK HALÁLOS ÁLDOZATA ELŐTT.

    Emlékeznünk kell. Néha nehéz az emlékezés, de így gyógyíthatjuk be a sebeket, és fontos, hogy ezt nemzetként is megtegyük,

    – mondta röviden Biden, útjára indítva azt a tiszteletadás-láncolatot, amelynek keretében az ország számos városában tartanak megemlékezéseket.

    Ahogy leszállt az este az amerikai főváros felett, 400 lámpát gyújtottak meg az elhunytak emlékére a Lincoln-emlékmű tükörmedencéje körül, miközben Yolanda Adams gospelénekes elénekelte a „Hallelujah” című dalt.

    Biden és Harris szavai után a helyszíntől néhány kilométerre

    NÉGYSZÁZSZOR KONGATTÁK MEG A WASHINGTONI NEMZETI KATEDRÁLIS HARANGJAIT.

    Az országos megemlékezésekben számos nagyváros jelképes épületét világítják majd ki, köztük a New York-i Empire State Buildinget és a seattle-i Space Needle-t.

    A Covid-járvány eddigi egyesült államokbeli fertőzöttjeinek száma kedden meghaladta a 24 milliót, miközben már több mint 400 ezer amerikai életét követelte a SARS-CoV-2 vírus okozta betegség. Az elmúlt héten naponta átlagosan 3200-an estek áldozatul a járványnak. Csak a november 3-i elnökválasztás óta, amelyen alulmaradt a járvány veszélyességét sokáig tagadó Donald Trump elnök, több mint két és félszeresére emelkedett a fertőzések száma, és 170 ezer beteg vesztette életét.

    Joe Biden elnökségének első napjaira átfogó járványellenes intézkedések bevezetését tervezi, valamint száz szövetségi oltóközpont létrehozását, hogy a beiktatását követő első száz napban 100 millió adag koronavírus elleni védőoltást lehessen beadni. Járványügyi szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az új demokrata adminisztráció bármilyen lendülettel is veti bele magát a járvány elleni küzdelembe, a Covid–19 még további százezrek halálát okozhatja az Egyesült Államokban.

  • Donald Trump leköszönő amerikai elnök megkegyelmezett mások mellett Steve Bannonnak, aki fő kampánytanácsadója volt 2016-ban, majd fő stratégája csaknem egy évig, és aki ellen sikkasztás gyanújával büntetőeljárást indítottak. Ezt szerda hajnalban jelentette be a Fehér Ház, néhány órával azelőtt, hogy Trump távozik hivatalából.

    Bannonon kívül Trump utolsó hivatali napjaiban megkegyelmezett még egy tucatnyi más embernek, köztük rapsztároknak, volt kongresszusi tagoknak, saját és egyes családtagjai szövetségeseinek, Joe Exotic Netflix-sztárnak azonban nem.

    AZ UTÓBBI EGY-KÉT HÓNAPBAN ÖSSZESEN TÖBB MINT 140 EMBERT RÉSZESÍTETT ELNÖKI KEGYELEMBEN

    a hivatalából fakadó jogkörrel élve, majdnem teljesen kihasználva az erre szóló keretet. Az illetők egy részét a 2016-os választási kampányba való, feltételezett orosz beavatkozás ügyében ítélték el.

    Ezek az intézkedései jól érzékeltetik, hogy

    ELNÖKSÉGE NÉGY ÉVE ALATT VÉGIG OLY MÓDON ÉLT ALKOTMÁNYOS JOGAIVAL, AMELYNEK NINCS HAGYOMÁNYA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN, ÉS AMELLYEL KIFEJEZETTEN BARÁTAIT ÉS SZÖVETSÉGESEIT SEGÍTETTE

    – állapította meg az AP hírügynökség.

    Noha elnöki kegyelmet hagyományosan olyanok szoktak kapni, akiket már vád alá helyeztek vagy már el is ítéltek, sőt, esetleg már le is töltöttek valamennyi börtönbüntetést, a Bannonnak adott kegyelem korai szakaszban semmisíti meg az ellene folytatott bűnügyi eljárást, amikor a perig feltehetőleg még hónapok telnének el.

    BANNON ELLEN AZZAL A GYANÚVAL INDÍTOTTAK ELJÁRÁST, HOGY TÖBB MINT HUSZÖNÖT MILLIÓ DOLLÁRT CSALT KI TRUMP TÖBB EZER VAGYONOS TÁMOGATÓJÁTÓL A MEXIKÓI HATÁRON MEGÉPÍTENDŐ FAL FELÉPÍTÉSÉRE

    – miközben az elnök 2016-os kampányában még azt ígérte, hogy annak költségét Mexikóval fogja megfizettetni –, de aztán a gyanú szerint Bannon ebből több mint egymilliót saját személyes céljaira és egy kampány-tisztségviselő fizetésére irányított át, és egyébként

    A GYANÚ SZERINT A HUSZONÖT MILLIÓ NAGY RÉSZE IS NEM A HATÁRFALRA SZÁNT KERETBE FOLYT BE, HANEM A FALLAL KAPCSOLATOS KAMPÁNY SZERVEZŐINEK ZSEBÉBE.

    Bannon és Trump viszonya az elnökség első évében fokozatosan romlott, majd 2018-ban össze is vesztek, de nemrég kibékültek. A Reuters hírügynökség értesülése szerint Trumpnak szüksége volt Bannon támogatására annak a vádjának az állhatatos hangoztatásában, hogy a mostani választásokon tömeges csalás történt, csak emiatt nyerhetett a demokrata párti jelölt, Joe Biden.

    A Bannonnak adott elnöki kegyelmet a Fehér Ház így indokolta közleményében:

    Fontos vezető a konzervatív mozgalomban, és ismert politikai éleslátásáról.

    Miután

    AZ ELNÖK CSAK SZÖVETSÉGI BŰNÜGYI ELJÁRÁSOK ALÓL MENTESÍTHET BÁRKIT, BANNON ELLEN NEW YORK ÁLLAM ÜGYÉSZEI MÉG FOLYTATHATNAK ELJÁRÁST DANIEL R. ALONSO VOLT ÜGYÉSZ SZERINT.

  • A leköszönő amerikai alelnök kedden vett búcsút Donald Trumptól, így nem fog részt venni a távozó elnök Andrews légi támaszpontra szervezett, a tervek szerint katonai parádé keretében tartandó búcsúztatóján. 

    Mike Pence az új elnök beiktatását követően Indiana államba repül, amelynek korábban kormányzójaként szolgált. 

  • A távozó elnököt a Fehér Ház előtt várta a Marine One elnöki helikopter, mellyel a Washingtontól 12 kilométerre keletre fekvő Andrews légi támaszpontra távozott, ahol egy rövid búcsúztató ünnepségen vesz részt. 

    Onnan floridai rezidenciájára az Air Force One elnöki különgép szállítja tovább. Ez lesz az utolsó alkalom, hiszen Joe Biden hivatalba lépésével már az új elnök szolgálatába áll. 

    Donald Trump szakítva a hagyományokkal, nem vesz részt Joe Biden beiktatásán. 

  • Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.

    Befejezve hivatali időmet az Egyesült államok 45. elnökeként, büszkén állok önök előtt amiatt, amit közösen elértünk,

    – mondta Trump a helyi idő szerint kedd délután közzétett, előre rögzített videóüzenetben.

    A büszkeségre okot adó vívmányok között említette az elnök a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, a gazdaság neki köszönhető fellendülését, a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését, Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálását, amelyet az ő kormánya hozott tető alá.

    Új életre keltettük a szövetségeinket, és felsorakoztattuk a világ nemzeteit Kínával szemben, ahogy senki korábban,

    – mondta.

    Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én vagyok az első elnök, aki nem indított új háborút,

    – tette hozzá.

    Kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus-járvány idején.

    Ezen a héten új kormányt iktatunk be, és imádkozunk, hogy sikerüljön neki Amerikát biztonságban és jómódban megtartani,

    – mondta videóbeszédében Trump.

    A legjobb kívánságainkat küldjük, és szerencsét is kívánunk nekik,

    – tette hozzá.

    A távozó elnök említést tett a szövetségi törvényhozás épületének január 6-ai ostromáról is, amely miatt a képviselőház másodszor is alkotmányos felelősségre vonási eljárást indított ellene, kijelentve, hogy „a Capitoliumunk elleni támadás minden amerikait elborzasztott. A politikai erőszak támadás minden ellen, amit mi mint amerikaiak becsben tartunk. Ezt sohasem szabad eltűrni” – hangoztatta.

    Most, hogy arra készülök, szerda délben átadjam a hatalmat egy új kormánynak, azt akarom, tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet,

    – mondta Trump.

    Hűséges és örömteli szívvel, és bizakodással távozom erről a magasztos helyről, és azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy hazánk és gyermekeink számára a legjobb még előttünk van,

    – tette hozzá.

    Trump búcsúbeszédével szinte egy időben érkezett Washingtonba Joe Biden és leendő alelnöke, Kamala Harris, hogy részt vegyenek a szerdai beiktatáson. Az ünnepélyes eseményen Donald Trump nem lesz ott, még a ceremónia előtt floridai birtokára, Mar-a-Lagóba távozik szűk környezetével.

  • A távozó elnök, Donald Trump egészen mostanáig nem nyugodott bele a vereségébe. Azzal, hogy választási csalást emleget, sikerült addig hergelnie a híveit, hogy egy január 6-i tüntetés után megostromolták a washingtoni szövetségi törvényhozás épületét. A zavargásoknak négy halálos áldozata volt, és bár a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt nem valószínű, hogy a fővárosban kitör az erőszak, a hatóságok attól tartanak, hogy a Trump-párti milicisták több nagyvárosban az utcára vonulnak. 

  • A ceremóniai nem sokban fog eltérni a hagyományoktól: a megválasztott elnök a Capitolium lépcsőin teszi le a hivatali esküt, majd a Fehér Ház felé veszi útját, ahol a távozó elnök fogadja. Azaz fogadná, mert Donald Trump nem vesz részt a beiktatási ceremónián. Az ünnepség abban is el fog térni a megszokottól, hogy az eseményeket élőben közvetítik, hiszen a koronavírus-járvány miatt csak korlátozott számban lesznek jelen vendégek.

  • Joe Biden még 2020. november 3-án nyerte meg az elnökválasztást, amihez képest a beiktatásával vártak 78 napot. Ennek az oka az, hogy a távozó elnöknek még legyen ideje elvarrni a szálakat, vagyis lezárni a még rá háruló adminisztratív feladatokat. Régen a távozó elnök több időt kapott, mindig március 4-ig maradhatott hivatalban. Egy 1933-ban elfogadott alkotmánykiegészítés csökkentette ezt a négy hónapot kettőre.