Ez a poszt a következő Percről percre része:

Beiktatták Joe Bident

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink, élő közvetítésünk ezzel véget ér. Köszönjük figyelmüket és türelmüket.

  • Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök beiktatási ünnepsége befejeződött.

    Nemsokára kezdetét veszi a felvonulás, amelyet legnagyobbrészt virtuálisan tartanak meg. Biden és Harris elnöki kísérettel vonul a 15th Streettől a Fehér Házig a katonazenekar és a díszőrség társaságában – írja a CNN. A Delaware-i Egyetem és a Howard Egyetem dobosai is csatlakoznak az eseményhez, tisztelegve az elnök és az alelnök alma matere előtt. A felvonulást Tony Goldwyn, a Botrány című filmsorozat színésze vezényli.

    Még mielőtt a felvonulás elkezdődne, Joe Biden aláírja a beiktatási nyilatkozatot és az  vezetett adminisztráció tisztségeire szánt jelöltek névsorát. Elmegy egy koszorúzásra is az ismeretlen katona sírjához az arlingtoni nemzeti temetőbe.

  • Szerte az Egyesült Államokban rengetegen ünneplik az első nőt, ráadásul fekete nőt, aki a Fehér Házban hivatalba lép.

    Kamala Harris eskütétele után elárasztották a közösségi médiát azok a bejegyzések, amik mind a történelmi pillanatra reagálnak. Sokuk arról szól, hogy Kamala Harris áttörte azt az üvegplafont, amely az Egyesült Államokban a nők társadalmi érvényesülése előtti akadályokat szimbolizálja.

    „Ne felejtsetek el cipőt felvenni, hölgyeim” – szól az egyik tweet.

  • Újraindult a Fehér Ház honlapja, a whitehouse.gov. Azt leszámítva, hogy az új elnökséget tükrözi az oldal, újdonság, hogy ismét elérhető a spanyol nyelvű felülete. Az ugyanis 2017-ben, napokkal Donald Trump hivatalba lépése után megszűnt. 

  • Nincs veszteni való időnk az előttünk álló válságok kezelésében

    – kezdi üzenetét Biden, jelezve, hogy amint az Ovális Irodába kerül, rögtön munkához lát, hogy segítséget nyújtson az amerikai családoknak. 

    Ahogy az Index is megírta, az új elnök várhatóan még a mai napon rendeletek sorát fogja aláírni. 

  • Ma teszik le a hivatali esküt Jon Ossoff, Alex Padilla és Raphael Warnock megválasztott demokrata szenátorok, ezzel pedig nemcsak a Fehér Ház, hanem a szenátus is hivatalosan a demokraták irányítása alá kerül. Az eskütételt Kamala Harris alelnök fogja felügyelni washingtoni idő szerint a délutáni órákban. 

    A törvényhozás százfős felsőházában 50-50 arányban lesznek jelen a republikánus és demokrata szenátorok, így az alelnök, tehát Harris szavazati jogot kap, ami határozatképtelenség esetén döntő lehet

    A kongresszus alsóházában, a képviselőházban már demokrata többség van. 

  • Kamala Harris történelmet írt azzal, hogy ő az első női, az első fekete és az első dél-ázsiai alelnöke az Egyesült Államoknak. Férje, Doug Emhoff szintén történelmet ír azzal, hogy az első second gentleman lehet. 

    A sikeres médiajogász Emhoff  2014-ben vette feleségül Harrist, amikor a jelenlegi alelnök még Kalifornia állam főügyészeként dolgozott. Harris Emhoff két felnőtt gyermekének, Cole-nak és Ellának a nevelőanyja. 

    Emhoff eddig kerülte a reflektorfényt, nemrég a GQ magazinnak úgy nyilatkozott:

    Én lehetek az első second gentleman, de nem én szeretnék lenni az utolsó.

  • Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok történetének negyvenhatodik elnöke, de csak a tizenötödik olyan elnöke, aki korábban alelnök is volt – összegezte a CNN.

    Emellett mindössze a második olyan elnök Richard Nixon után, akinek alelnöki és elnöki mandátuma között hosszabb idő telt el.

    Az összefoglaló szerint:

    • Nyolc alelnök lett elnök azért, mert a regnáló elnök meghalt.
    • Hat korábbi alelnököt közvetlenül választottak meg elnöknek.
    • Egy korábbi alelnök lett elnök azért, mert a regnáló elnök lemondott.

    A CNN érdekességként megjegyzi, hogy mindmáig egyedül Gerald R. Fordnak sikerült az alelnöki és az elnöki címet is úgy megszereznie, hogy egyik tisztségre sem választották meg.

  • A miniszterelnök levélben fejezte ki jókívánságait. 

  • Amanda Goreman, a Nemzet Fiatal Költője díj első nyertese a beiktatáson felolvasta az eseményre írt The Hill We Climb című versét.

    A szöveg a következőképp hangzik:

    We've seen a force that would shatter our nation rather than share it,
    Would destroy our country if it meant delaying democracy.
    And this effort very nearly succeeded
    But while democracy can be periodically delayed,
    It can never be permanently defeated.
    In this truth, in this faith we trust.
    For while we have our eyes on the future,
    History has its eyes on us.

  • A négyévnyi, kizárólag Amerika érdekeit előtérbe helyező, bezárkózó trumpi külpolitika után Joe Biden beiktatási beszédét felhasználva ígéretet tett globális szövetségeseinek: 

    Javítani fogjuk szövetségeinket, és újra felvesszük a kapcsolatot a világgal, hogy ne a tegnapi, hanem a mai és a holnapi kihívásoknak feleljünk meg

    – üzente az új elnök.

  • Ez Kamala Harris első hivatalos alelnöki tweetje. 

  • Az amerikai történelem egyik legnagyobb countrysztárja, Garth Brooks emelte tovább a nap fényét, amikor elénekelte az Amazing Grace című dalt, egyben közös éneklésre buzdította az egybegyűlteket.

  • Kamala Harris lila szettjével deklaráltan Shirley Chisholm alakját akarta felidézni, az első fekete nőét, aki elnökjelöltként indult még 1972-ben.

  • Az egész lelkem benne van abban, hogy egyesítsem Amerikát – folytatta Joe Biden. Az „egész lelkem benne van” egyébként Abraham Lincoln szövege. A nagy előd az 1863-as emancipációs kiáltvánnyal kapcsolatban mondta ezt. 

    Az Egyesült Államok 46. elnöke szerint az egységre a kihívások legyőzéséhez van szükség. Elsőként közülük a fehér szuprematizmust és a belföldi terrorizmust említette. A kér kifejezés valószínűleg először szerepelt elnöki beiktatási beszédben.

    Ami a további kihívásokat illeti, kitért a társadalmi igazságtalanság és a koronavírus-járvány elleni harcra is. 

  • Gyakorlatilag abban a pillanatban, ahogy Joe Biden letette a hivatali esküt, az amerikai elnök hivatalos Twitter-oldala is megújult, immár az új államfő portréja díszíti a @POTUS fiókot. 

  • Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük. Ma a demokrácia győzött néhány nappal azután, hogy erőszak rázta meg ezt a helyszínt 

    – mondta Joe Biden az első elnöki beszédében. Megköszönte a jelen lévő exelnököknek, hogy pódiumra állhat. Közvetlen elődje, Donald Trump nincs köztük.

  • Az elnöki eskü szövege rövidebb, mint az alelnökié.

    I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.

    Ezzel ő az Egyesült Államok 46. elnöke.

  • Jennifer Lopez az America the Beautiful / Amerika, te csodás című számot adta elő, miután Kamala Harris letette hivatali esküjét. Az össz-szerkesztőségi vélemény az, hogy Jennifer Lopez nagyobb átéléssel adta elő ezt a kvázi nemzeti dalt, mint Gaga. Kíváncsian várjuk a további celebproduktumokat.

  • Ő az Egyesült Államok 49. alelnöke, az első nő, aki a tisztséget viselheti.

    Az alelnöki eskü szövege így hangzik:

    I do solemnly swear  that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; and that I will well and faithfully discharge the duties of the office on which I am about to enter. So help me God.

  • Csodásan énekelte a himnuszt Lady Gaga, aki egy békegalambot vett a mellére a dal idejére, igaz, csak kitűző formájában. A választás kellemesen feldobta önmagához képest konszolidált öltözetét. Az egyszerű ruházat a sztártól meglehetősen szokatlan is.

    Ehhez Lakatos Márk stylist azt tette hozzá, hogy jól rímelt az aranyszínű mikrofon az arany békegalambra. A báli szoknyán túl figyelemre méltó volt szerinte még Gaga frizurája, ami erőteljesen emlékezteti Evita, Julia Timosenko és Frida Kahlo hajviseletére.

  • Lehetetlen nem észrevenni, hogy Jill Biden és Kamala Harris amolyan jó barátnő módjára összeöltöztek. A kék-lila egyházi színválasztásról üzen – húzza alá a lényeget rögtön az analízis elején Lakatos Márk stylist.

    Jill a nagy napra egy óceánkék gyapjúkabátot választott, anyagában hozzá illő ruhával – lévén a ceremónia kültéri.

    A szett tervezőjének megválasztása önmagában üzenetértékű. Alexandra O’Neill feltörekvő, fiatal dizájner, Jill gyakorlatilag tehát egy pályakezdő alkotót emel föl éppen, ami fontos gesztus a first lady részéről.

    Lakatos szerint Jill a laza tincsekbe rendezett hajával úgy elegáns és nőies, hogy egyáltalán nem feszül bele egy merev öltözködési kódba.

  • Washingtont ellepték a nemzeti gárda tagjai, a tetőkön mesterlövészek állnak teljes készültségben.

  • Utasszállító repülőgépek nem szállhatnak le a washingtoni Reagan Nemzeti Repülőtéren, amíg a megválasztott elnököt be nem iktatták, közölte a Szövetségi Repülési Hivatal.

    A Washingtonba induló járatok addig az indulási repülőtéren fognak várakozni. 

  • Mike Pence alelnök is hagyott egy kézzel írt feljegyzést leendő utódjának.

    Pence Bidennek is hagyott egy beszámolót a koronavírus-munkacsoport munkájáról. Eddig Pence volt a munkacsoport vezetője.

  • Ön például tudta, hogy Joe és Jill Biden 1977-ben nászútjukat a szintén demokrata párti Tom Lantos kongresszusi képviselő ötletére és kalauzolásával a Balatonon töltötték? Elképesztő, igaz?

    De vajon milyennek láthatta a pár a korabeli Magyarországot?

    Erről nem sikerült semmit feltúrnunk, de szívesen vesszük olvasóink tippjeit, hogy vajon hol szállhattak meg a tó körül? Mondjuk a Hotel Neptunban Balatonföldváron? Mondja vagy tippelje meg ön: kitzingersz@index.inda.hu.

    Az 1977-es vakáció egyébként jót tett a magyar–amerikai kapcsolatoknak. A következő esztendő elejére a Szent Korona is megérkezett Budapestre, hosszú amerikai száműzetését követően.

    Fotó: Fortepan/Kádas Tibor

  • A beiktatási ceremónia egyik legnagyobb kihívása, hogyan garantálják a biztonságot a koronavírus-járvány közepette is.

    Az elnöki beiktatási tanács még december közepén jelezte, hogy a hagyományos események is „újra lesznek gondolva”, bizonyos szakaszokat – például a beiktatási felvonulást – virtuálisan valósítanak meg, mások a capitoliumi ebédhez hasonlóan teljesen elmaradnak.

    A személyesen jelenlévők számát drasztikusan visszaszorítják – írja a CNN. Általában 200 000 ember számára jut hely a capitoliumi hivatalos ünnepségen, most azonban a kongresszus tagjai fejenként csupán egy-egy vendéget hívhatnak, a National Mallt pedig lezárják a nyilvánosság előtt, helyette körülbelül 191 500 amerikai zászlóval és 56 fényoszloppal fogják szimbolizálni azokat, akik személyesen nem lehetnek jelen az eseményen.

    A maszkviselet és a társadalmi távolságtartás szabályai alól még a hivatalos eskütétel sem jelent kivételt.

  • A megválasztott  alelnök egy családját és az amerikai történelem néhány epizódját felidéző videóban tette ezt.

  • Kamala Harris megválasztott alelnök Eugene Goodman védőőrizete mellett fog belépni a beiktatási ceremóniára – Goodman az ostrom alá vett Capitolium január 6-i őrzőinek legismertebb arca lett. 

    Goodman mostantól egyébként  a Fehér Ház biztonságáért felelős szervezet helyettes vezetője.

  • Soha nem látott mértékű óvintézkedésekkel készülnek Joe Biden beiktatására – írja a Reuters.

    Washington belvárosának nagy részét lezárták, az esemény felügyeletére pedig a Nemzeti Gárda 25 ezer tagját vezényelték ki. Ez a háromszorosa a városban állomásozó katonák megszokott létszámának.

    Ezenkívül szerte az Egyesült Államokból mintegy 2300 rendvédelmis segíti az amerikai titkosszolgálatok által vezetett biztonsági műveleteket.

    A szakértők szerint egyelőre kevés jele van annak, hogy a beiktatást szervezetten megzavarják, de az egyéni szinten történő rendbontások továbbra is komoly fenyegetést jelentenek.

    A Pentagon és az FBI tisztviselői a biztonsági csapatokat is folyamatosan figyelik annak érdekében, hogy egy esetleges belső támadást megakadályozzanak.

    Kedden a Pentagon arról tájékoztatott, hogy tucatnyi nemzeti gárdistát eltávolítottak a szolgálatból, miután esetükben potenciális összeköttetést találtak szélsőségesekkel.