Tamás
-7 °C
8 °C

Szlovákia: lassan érkeznek a vakcinák

2021.01.20. 11:05

Egyre több kritika éri a szlovák kormányt az oltási program tempója miatt, a szakértőkön és az ellenzéki képviselőkön kívül már a koalícióból is bírálják a lassú vakcinázást. Az egészségügyi miniszter szerint az Európai Unió stratégiáját követi az ország. Szlovákiába december 26-án érkezett meg a Pfizer és a BioNTech első vakcinaszállítmánya. Marek Krajčí egészségügyi miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy a kórházakban készen állnak a vakcinaközpontok kialakítására, és ha elég védőoltás érkezne az országba, akkor mindössze három hónap alatt képesek lennének beoltani a lakosság nagy részét.

Kapcsolódó

Szlovákiában csak húsvétkor lesz tömeges oltás

Önkéntes alapon fog működni, az oltóanyag ingyenes lesz.

Csaknem egy hónap elteltével azonban úgy tűnik, hogy a vakcinaszállítmányok mégsem érkeznek olyan gyors tempóban, mint ahogy azt az egészségügyi minisztériumban remélték

írta az Ujszo.com. A Pfizer és a BioNTech az utóbbi hetekben lelassította az oltóanyag kiszállítását, mivel átalakításokra volt szükség, hogy elérjék a gyártási kapacitásuk maximumát. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emellett jóváhagyta a Moderna oltóanyagát is, ám egyelőre ez a gyógyszergyártó cég sem képes olyan gyorsan előállítani a vakcinát, hogy több százezres vagy akár milliós nagyságrendű szállítmány érkezhessen Szlovákiába.

Kapcsolódó

Szigorúan bírságolnak majd az oltási rend megsértéséért a szomszédban

Tízezer eurós pénzbírságot is kiszabhatnak ezért Szlovákiában.

A szlovák egészségügyi tárca sokat remélt az AstraZeneca oltásától is, ám az elmúlt napokban problémák vetődtek fel a készítmény regisztrációjával kapcsolatban. 

A szlovák egészségügyi miniszter ennek ellenére sem zárta ki, hogy az EMA jóváhagyja az AstraZeneca oltóanyagát, viszont elképzelhetőnek tartja, hogy csak egy bizonyos korcsoport számára engedélyezik a beadatását. 

Ha az EMA mégsem engedélyezné a brit–svéd cég vakcináját, akkor Krajčí szerint az oltási terv jelentősen csúszna, és azok, akik nem tartoznak egyetlen kivételezett csoportba sem, talán csak nyár végén vagy ősz elején kerülhetnének sorra.

Kapcsolódó

Szlovákiában is kimutatták a koronavírus új változatát

Az egészségügyi miniszter már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban.

A tárcavezető elmondta, hogy Szlovákia számára 3,6 millió oltóanyagot rendeltek az AstraZenecánál. Az EMA várhatóan január 29-én dönt a készítményről.  Az egészségügyi miniszter a biztonság kedvéért további 600 ezer vakcinát rendelt a Pfizertől és ugyanennyit a Modernától, ám ezek feltehetően csak az év második felében érkeznek meg Szlovákiába.