A Fehér Ház sajtófőnöke adatokat, átláthatóságot és a szabad sajtó iránti tiszteletet ígér

2021.01.21. 13:03

A valóság és az átláthatóság kormányzásba való visszaemelését ígérte a Fehér Ház új sajtófőnöke szerdán a Joe Biden elnök washingtoni beiktatása után néhány órával megtartott első sajtóértekezletén – írja a Reuters.

Jen Psaki, aki a külügyminisztérium vezető szóvivője volt Barack Obama korábbi amerikai elnök idején, az újságíróknak azt mondta:

mély tisztelettel viseltetik a szabad és független sajtó demokráciánkban játszott szerepe iránt.

Psaki professzionális és civil hangnemet ígért, szembehelyezkedve Donald Trump volt elnökkel és vezető munkatársaival, akik szerinte nem egyszer a „hamis hírek” terjesztőiként bántak a sajtó képviselőivel.

Lesznek olyan pillanatok, amikor nem értünk egyet, és bizonyosan lesznek olyan napok, amikor akár a tájékoztató jelentős részeiről is más lesz a véleményünk. De közös a célunk, hogy pontos információkat osszunk meg az amerikai emberekkel

 – idézte szavait a Reuters hírügynökség.

Biden elnök állítása szerint arra készül, hogy

visszaemelje az átláthatóságot és a valóságot a kormányzásba, hogy akkor is az igazat osszuk meg, ha azt nehéz elfogadni

 – tette hozzá. Psaki azt mondta, hogy hétköznapokon várhatóan minden nap lesz sajtótájékoztató a Fehér Házban, ahol egészségügyi tisztségviselők is a sajtó rendelkezésére állnak majd, hogy elmagyarázzák a koronavírus-járvány megfékezésére tett erőfeszítéseket.

Trump elnök idején a Fehér Ház kitiltott a tájékoztatókról egyes hírközlő szerveket, amelyeket túlságosan is kritikusnak talált, és előnyben részesítette a kameramentes háttérbeszélgetéseket a televíziós közvetítésű napi sajtóértekezletekkel szemben.

A hírügynökség szerint Joe Biden szerdán a közel ezer frissen kinevezett szövetségi tisztségviselőnek és az elnöki stáb szenátusi jóváhagyást nem igénylő tagjainak tartott online ceremónián hangsúlyozta, hogy közszolgálatot és egymás iránti tiszteletet vár tőlük.

Ha bármikor velem dolgoznak, és meghallom, hogy tiszteletlenül bánnak egy másik kollégával, vagy lekezelően beszélnek valakivel, ott helyben elbocsátom magukat

 – figyelmeztette az elnöki stáb tagjait.  • Hírek
  • Lakáshitel