Lujza
-2 °C
13 °C

Az EP képviselői szigorúbb szankciók bevezetésére szólítottak fel Oroszország ellen

2021.01.21. 20:45

Az Európai Parlament csütörtöki, elsöprő többséggel elfogadott állásfoglalásában szigorúbb szankciók bevezetésére szólította fel az EU-t Oroszországgal szemben – írja az MTI.

A képviselők felszólították az uniós tagállamokat, hogy határozottan ítéljék el Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartoztatását, és rendeljék el az abban részt vett magán és jogi személyek szankcionálást.

Az állásfoglalás leszögezi, hogy korlátozó intézkedéseket kell kivetni a Vlagyimir Putyin vezette rezsimhez kötődő orosz oligarchák, az elnök belső körének tagjai és az orosz média propagandistái ellen is, akik európai vagyonnal és unióba való beutazási engedéllyel rendelkeznek.

A képviselők arra is felszólították az EU-t, hogy azonnal állítsa le az Északi Áramlat 2 földgáz-vezeték befejezetlen szakaszán folyó munkálatokat,

mivel „az Európai Uniónak nem szabadna helyett adnia kétes eredetű orosz gazdasági tevékenységeknek."

Az EP arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniónak lépéseket kell tennie a transzatlanti egység megerősítése érdekében, az alapvető értékek és demokrácia védelmében és az autoriter rezsimek ellen

A testület Alekszej Navalnij azonnali szabadon bocsátására szólított fel.

Kapcsolódó

Sztálin hóhérának képe alatt hallgatták meg Navalnijt

A Kreml közölte: Putyin nem fél az ellenzékitől.