Kornélia
1 °C
14 °C

Kötelező maszkviselést rendelt el Joe Biden

2021.01.21. 10:57

Kötelezővé tette a maszkviselést az Egyesült Államok minden szövetségi kézben lévő épületében és területén Joe Biden amerikai elnök szerdán, a hivatalba lépését követően aláírt egyik legelső rendeletében az országban tomboló koronavírus-járvány megfékezése érdekében – adta hírül az MTI.

Biden egyúttal arra kér mindenkit az Egyesült Államokban, hogy viseljen szájmaszkot a nyilvános helyeken legalább a következő száz napban.

A koronavírus okozta betegség világszerte az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol a járvány 11 hónapja alatt több mint 24,4 millióan fertőződtek meg és közel 406 ezren haltak meg. A fertőzöttek száma a legutóbbi három hónapban több mint háromszorosára, az elhunytaké közel duplájára nőtt. Az elmúlt héten naponta átlagosan 3200-an estek áldozatul a járványnak.

A járvány veszélyességét sokáig tagadó republikánus elődjével, Donald Trumppal szemben Biden átfogó járványellenes intézkedések bevezetését tervezi. Egyebek közt száz szövetségi oltóközpont létrehozását ígérte meg, hogy a beiktatását követő első száz napban százmillió adag védőoltást lehessen beadni a koronavírus ellen. Járványügyi szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az új demokrata adminisztráció bármilyen lendülettel is veti bele magát a járvány elleni küzdelembe, a Covid–19 még további százezrek halálát okozhatja az Egyesült Államokban. Beiktatása után az új elnök egyből tizenhét különböző rendeletet adott ki. Az egészségügyi óvintézkedések mellett elődjének számos korábbi intézkedését hatályon kívül helyezi.