Kilencévnyi börtönre ítélték a volt vatikáni bankelnököt

2021.01.21. 21:23 Módosítva: 2021.01.21. 21:23

Közel kilencévi börtönre ítélte a vatikáni bíróság csütörtökön Angelo Caloiát, a pápai állam bankjának volt elnökét, valamint egykori ügyvédjét sikkasztás és pénzmosás miatt.

A 81 éves Caloiát, a Vatikáni Művek Intézete (a vatikáni bank hivatalos neve, IOR) volt elnökét és egykori ügyvédjét, a 97 éves Gariele Liuzzót egyaránt nyolc év és tizenegy hónap elzárásra ítélte a bíróság. Caloia ügyvédei közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. Caloia 2009-ig vezette mintegy két évtizeden át a vatikáni bankot.

Az ügy harmadik vádlottja, Lelio Scaletti, az IOR volt vezérigazgatója időközben elhunyt.

Liuzzo fiát, Lambertót bűnsegédként szintén bűnösnek találta a bíróság, őt öt év két hónapi börtönre ítélték.

A per 2018 májusában kezdődött kétes ingatlanügyletek miatt, amelyek során eurómillióknak veszett nyoma.

Az ügyészség szerint mind a bankelnök, mind az ügyvédje felelős volt azért, hogy az IOR 2001 és 2008 között piacra bocsátott ingatlanvagyonát áron alul értékesítették. Az említett időszakban a vatikáni bank ingatlanjainak 71 százalékát adták el, és az IOR-t a számítások szerint 57 millió euróval károsították meg. Ebből a vatikáni hatóságok 2014-ben 17 millió eurót lefoglaltak Caloia és Liuzzo IOR-számláin, majd további 10 millió eurót Liuzzo svájci számláján.

A bíróság elsődlegesen 23 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezte az elítélteket.

Az IOR-ingatlanokkal történt üzletelésre Ferenc pápa megválasztása után derült fény, amikor az egyházfő a vatikáni bank korábban megkezdett átvilágítását folytatva egy nemzetközi revizorcéget bízott meg az IOR tüzetes vizsgálatával.

Ezt követően az IOR 2014-ben feljelentést tett volt vezetőivel szemben a vatikáni ügyészségen.

Az 1942-ben alapított vatikáni bank története során visszhangos botrányok központja volt,

egyebek mellett a szicíliai maffiával is kapcsolatba hozták

. Jelenleg nincs ingatlanvagyona és 5000 gyanús számláját megszüntették.

A vatikáni igazságszolgáltatás jelenleg egy másik ingatlanbotrány ügyét is vizsgál, amely szintén perrel végződhet: 

a szentszéki államtitkárság (kormány) gyanús londoni luxusingatlan-vásárlását, amely révén olasz közvetítők busás jutalékhoz jutottak.

A bíróság hétfőn jelentette be, hogy rövidesen ítéletet mond Cecilia Marogna olasz tanácsadó ügyében is, akinek a vatikáni államtitkárság félmillió eurót utalt egy szlovéniai bankszámlára, az Afrikában és Ázsiába elrabolt papok kiszabadításáért folytatott állítólagos közvetítése címén.  • Hírek
  • Hírek