Robbanás egy aranybányában, meghalt egy bányász

2021.01.21. 11:33

Egy bányász meghalt a kelet-kínai Santung tartományban tizenegy napja berobbant aranybányában, a mentőcsapatok a helyszínen a további huszonegy bányász mentésén dolgoznak – számolt be a helyi hatóságok csütörtöki közlésére hivatkozva a CGTN kínai székhelyű nemzetközi hírcsatornája. Az MTI azt írja, 

A Jentaj város közigazgatási területén található aranybányában január 10-én történt a robbanás, amelynek következtében 22 bányász rekedt a föld alatt.

A mentőcsapatok megkezdték egy harmadik, 711 milliméter átmérőjű csatorna fúrását, amelyen keresztül a remények szerint biztonságban felszínre tudják majd hozni a bajba jutottakat. A mélyben rekedt bányászokkal vasárnap létesítettek először kapcsolatot, amikor egy huzal segítségével a mélybe küldött élelmiszereket és egyéb felszereléseket sikerült eljuttatni a túlélők egy csoportjának, akik egy kézzel írott üzenetet küldtek vissza. A mentők azóta egy vízálló mobiltelefont is leeresztettek, így már telefonon is tudtak beszélni a bányászokkal. Egyikük, aki a robbanáskor fejsérülést szenvedett és kómába került, szerdán vesztette életét. További tíz bányász sorsa ismeretlen.

A mentési munkálatokat jelentősen nehezíti, hogy a robbanás miatt beomlott bányaaknában különböző fizikai akadályokat kell eltakarítani ahhoz, hogy LEFELÉ haladhassanak, ráadásul arra is ügyelniük kell, hogy nehogy víz árassza el az aknát, ahol a bányászok vannak.

A Reuters információi szerint mintegy hatszáz ember vesz részt a mentésben: huszonöt mentőegység várakozik a helyszínen, az osztagban idegsebészek, traumaspecialisták, tűzoltók és pszichológusok is vannak. A bányát tulajdonló Shandong Wucailong befektetési vállalat ellen a tartomány illetékes hatóságai vizsgálatot indítottak az ügyben, a céget pedig nyilvános bírálat érte amiatt, hogy mintegy harmincórás késéssel jelentették a balesetet. Az ügy miatt két helyi tisztségviselőt már eltávolítottak a posztjáról. A kínai törvények szerint az ilyen jellegű balesetekről egy órán belül kell értesíteni a helyi kormányzatot.

Kína bányái a világ leghalálosabbjai közé tartoznak. Decemberben huszonhárom ember halt meg, miután egy szénbányában rekedtek Csungkingban, egy túlélőt pedig több mint harminc órás erőfeszítés után sikerült megmenteni. Ez volt a régió második halálos balesete alig több mint két hónapon belül.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport