Moszkvában újból kinyitják a múzeumokat, a színházakba több nézőt engedhetnek be

2021.01.21. 15:42

Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin csütörtökön közölte, hogy

az orosz fővárosban péntektől ismét megnyitják a múzeumokat és a könyvtárakat, valamint a gyermek szabadidőközpontokat, a színházak, mozik és koncerttermek engedélyezett kihasználtságát pedig 25-ről 50 százalékra emelik.

A napköziotthonokat, gyerekmegőrzőket, gyereksarkokat, sportiskolákat és hasonló létesítményeket szintén csak félig szabad feltölteni, mint ahogy a múzeumok, könyvtárak, előadótermek kapacitását is csak félig lehet kihasználni. Hasonló a helyzet a tömeges sport- és reklámrendezvényeknek otthont adó létesítményekkel.

A fővárosi vállalatoknak alkalmazottjaik 30 százalékát továbbra is távmunkában kell foglalkoztatniuk a járványhelyzet jelentős javulásáig. Megmarad a vendéglátóipari létesítmények és szórakozóhelyek 23 órai zárásra vonatkozó korlátozás is.

Ugyancsak érvényben marad az a rendelkezés, hogy a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek maradjanak otthon. Ha azonban az ehhez a kategóriához tartozó lakosok már megkapták a védőoltást, ismét igénybe vehetik majd a tömegközlekedést, az erre a célra is használható társadalombiztosítási kártyájuk blokkolását feloldja a moszkvai önkormányzat.

Kirill Dmitrijev az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy hamarosan megkezdődik a Szputnyik V vakcina Magyarországra szállítása. Állítása szerint

Az orosz vakcinából kisebb tételek már februárban megérkezhetnek Budapestre.

A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 21 887-tel 3 633 952-re emelkedett. A napi növekedés 0,6 százalék, az új esetek 10,8 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 533 789, a halálos áldozatoké 612-vel 67 832-re, a felépülteké pedig 26 902-vel 3 054 218-ra emelkedett.

Új koronavírusos fertőzés gyanújával 634 201 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 Az országban a járvány kezdete óta több mint 98 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 410 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. 

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM