Spanyolországban gyűlhetnek össze a nemzeti régiók védelméhez szükséges aláírások

2021.01.21. 06:20

Jelenleg Spanyolország tűnik a legesélyesebbnek, hogy összegyűljenek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés sikeréhez szükséges aláírások – közölte a kezdeményezéssel kapcsolatban indított petíció kampányfőnöke a közszolgálati televízió szerda esti műsorában.

Pesty László Spanyolországból bejelentkezve azt mondta: mivel a koronavírus-járvány meghatározta kampányukat, hat országban – Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Litvániában, Horvátországban és Svédországban – nagyrészt online marketing kommunikációs eszközök segítségével sikerült összegyűjteniük az aláírásokat.

Most, két és fél héttel a határidő lejárta előtt, néhány kollégájával személyesen is Spanyolországba ment, Katalóniában és Baszkföldön kampányolnak. Mostanáig a szükséges aláírások 83 százalékát gyűjtötték össze. Spanyolországot szerinte biztosan sikerül teljesíteni, de „tartalékban” ott van még Lettország és Szlovénia is.

Pesty László kiemelte: céljuk, hogy az Európai Unió központi szervei kiemelt figyelemmel kezeljék a nemzeti régiókat, az őshonos nemzeti kisebbségek által lakott elkülöníthető területeket. Ennek megfelelően fontosnak tartják, hogy az őshonos kisebbségek fordulhassanak az EU-hoz kohéziós forrásokért, hogy a jövőben is megőrizhessék kultúrájukat, nyelvüket.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen.

A kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kellene támogatnia aláírásával. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú szignót.

Az aláírások gyűjtése 2019. május 7-én indult. A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság három hónappal ismét meghosszabbította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés határidejét, amely így 2021. február 7. lett.

Korábban Pesty László az Indexnek úgy nyilatkozott: fontos, hogy az Unióban lássák, tömegek állnak a nemzeti régiók ügye mögött.  • Hírek
  • Megtakarítás