Kínai bombázók hatoltak be Tajvan légterébe

2021.01.23. 13:54 Módosítva: 2021.01.23. 14:33

Nyolc kínai bombázó és négy vadászgép hatolt be Tajvan légvédelmi azonosító övezetének délnyugati részébe, a sziget légiereje ezért mozgósította légvédelmi rakétarendszereit a helyzet nyomon követésére. 

Peking saját, szakadár tartományának tekinti Tajvan szigetét az úgynevezett „egy Kína elve″ alapján. Ezzel az elvvel Tajpej is egyetért, de értelmezésében már különbözik a véleményük.

Kínai repülőgépek az utóbbi hónapokban rendszeresen megsértette a tajvani légteret, de ezeket rendre felderítő gépek végezték. 

Most azonban atomtöltet hordozására is alkalmas H-6K bombázók és J-16 típusú harci gépek végezték a berepülést az azonosító övezetbe,

amit a hírt közlő Reuters hírügynökség szokatlannak talált. A hadászati gépek megjelenésére ráadásul csütörtökön, egy nappal Joe Biden beiktatása után került sor. Az kínai légi akciónak üzenetértéke is lehet a Fehér Háznak, mivel Biden beiktatási ceremóniáján részt vett Tajvan de facto washingtoni nagykövete. 

Peking egyelőre nem kommentálta az eseményeket, a múltban viszont saját szuverenitásának és biztonságának védelmével indokolta a Tajvan légterében végzett hadgyakorlatokat. A tajpeji védelmi tárca az év elején közölte, hogy tavaly 380 alkalommal hatoltak be a sziget légterébe. 

A Reuters emlékeztet, hogy Kína növekvő aggodalommal követi figyelemmel Tajpej és Washington közeledését. Donald Trump alatt ez a közeledés fokozódott, hivatali idejének lejárta előtt külügyminisztere, Mike Pompeo be is jelentette, hogy Washington feloldott minden önként vállalt külügyminisztériumi korlátozást Tajvannal szemben. Ezt Tajpej úgy értelmezte, hogy globális szintre emelték kapcsolataikat az Egyesült Államokkal. 

Ezzel egy időben Kelly Craft, volt amerikai ENSZ-nagykövet is szimbolikus értékű látogatását kívánta tenni a szigeten, de Peking tiltakozására lemondták az utat.    • Bérelnék
  • Bankszámla