Lőfegyverekhez juthatnak az ukrán állampolgárok

2021.01.23. 10:55 Módosítva: 2021.01.23. 10:55

Az ukrán parlament jogvédelmi bizottsága elfogadta és támogatja a lakossági fegyverviselést engedélyező és szabályozó törvénytervezetet. 

A javaslat lehetővé tenné az ukrán állampolgárok számára automata gépfegyverek, rövid és hosszú csövű lőfegyverek, sörétes és golyós puskák, karabélyok birtoklását — írta a Karpathir.com a bykvu.com írására hivatkozva.

A tulajdonosok a gépjármű vezetői jogosítványhoz hasonló fényképes fegyverviselési engedélyt kapnának. E dokumentum tartalmazná az illető számára engedélyezett lőfegyver kategóriáját, valamint a gépkocsik forgalmi engedélyéhez hasonló, a birtokolt lőfegyver műszaki adatait tartalmazó dokumentumot is mellékelnének hozzá. A törvénytervezet előírja azt is, kik volnának jogosultak lőfegyver viselésére. Olyan kritériumok szerepelnek a dokumentumban, mint a megfelelő egészségi állapot, a büntetlen előélet. A lőfegyverek tulajdonosainak kötelező volna felelősségbiztosítást kötni.

A törvénytervezet értelmében létre kellene hozni egy egységes országos nyilvántartási adatbázist, az igénylőknek pedig el kellene végezniük egy speciális fegyverhasználati kiképzést. A portál megjegyzi, hogy az ukrán államfő ellenzi a lakosság felfegyverzését, mivel úgy véli: az ukrán társadalom még nem eléggé érett erre.  • Hírek
  • Lakáshitel