Géza
1 °C
16 °C

Antitest alapú gyógyszerrel harcolnak a németek a vírus ellen

2021.01.24. 14:07

A német szövetségi kormány 200 ezer dózist vásárolt olyan a koronavírus-elleni antitest-készítményekből, mint amilyennel Donald Trumpot is kezelték, miután októberben megfertőződött a kórokozóval. 

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a Bild am Sonntag német lapnak adott exkluzív interjújában közölte, hogy

a 400 millió euróból (átszámítva 143 milliárd forintból) beszerzett gyógyszereket elsőként alkalmazza Németország az uniós országok közül. 

Bár Spahn nem nevezte meg gyógyszert és a gyártót, tudni lehet, hogy a leköszönt amerikai elnököt a Regeneron vállalat REGN-COV2 nevű, akkor még tesztfázisban lévő antitest-koktéljával kezelték. Az akkori vizsgálati eredmények szerint leginkább azoknál vált be a gyógyszer, akiknek a teste nem adott természetes immunválaszt a vírusra.  A gyógyszer működési elve röviden a következő: a szervezetbe bejuttatott koktél révén az antitestek hozzákapcsolódnak és eltorzítják a vírus tüskéit, megakadályozva a vírust abban, hogy csatlakozni tudjon a sejtekhez. 

Jens Spahn nem árulta el, hogy mely gyártótól vásárolták a gyógyszereket, de újságírói kérdésre elmondta, hogy két szerződést kötöttek. Az MTI tudósítása szerint az egyik az Eli Lilly amerikai gyógyszeripari társaság bamlanivimab nevű készítményéről, a másik az ugyancsak amerikai Regeneron két, egyszerre alkalmazandó, Casirivimab, illetve Imdevimab nevű szeréről szól.

A monoklonális antitest alapú gyógyszert először egyetemi klinikákon fogják alkalmazni. A német egészségügyi miniszter szerint az antitest-koktél „passzív oltásként" működik, ha a fertőzés korai fázisában adják be a rizikópácienseknél, megakadályozhatják a megbetegedés súlyosabb lefolyását – mondta a német egészségügyi miniszter. 

Spahn bírálatok sortüze alá került a németországi oltási kampánynak a vártnál lassabb üteme miatt, pedig az egészségügyi miniszter figyelmeztetett, hogy kampány korai fázisában a vakcinák korlátozott mennyiségben állnak majd rendelkezésre.

A német lépésre vélhetően azért is került, sor, mert az Európai Unió a vártnál lassabban tudja beszerezni az oltásanyagokat, miközben két nagy gyógyszervállalat is jelezte, ideiglenesen akadozni fog vakcináik leszállítása.

Mindazonáltal Berlin azt ígérte, hogy augusztus végére minden német állampolgár megkapja az oltást.