Lázadnak a hollandok a kijárási tilalom ellen, több városban erőszakba fulladt a tüntetés

2021.01.24. 16:11

Vasárnap délután demonstrációk kezdődtek Hollandia több városában is amiatt, hogy az ország kormánya szombat este kijárási tilalmat vezetett be.

A legnagyobb tüntetést Eindhoven városában tartják, itt a tüntetők már többször is összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel.

A demonstrálók ellen vízágyúkat és lovas rendőröket is bevetettek, 30 tüntetőt őrizetbe vettek.

Ugyanakkor a vízágyúk alkalmazásában a felvételek szerint a hatóságok nem túl következetesek. Nem tudni, hogy véletlenül, vagy direkt történt-e, de az egyik, másodmagával az utcán sétáló tüntetőt mindenféle előzmény nélkül találta telibe a vízágyú, és csapta a falnak (nem lehetetlen, hogy ő az a lány, aki a fenti videó végén is feltűnik egy csúnya sérüléssel). 

Emellett a lovak bevetése sem volt jó ötlet, mert a csúszós talajon több alkalommal is megbotlottak, és a jelek szerint be is pánikoltak. Az egyik végül inkább teljesen maga mögött hagyta az egész demonstrációt, és most épp Eindhoven utcáin vágtázik. 

A tüntetők eközben a város több pontján is kisebb barikádokat emeltek – itt éppen bicikliket használtak fel ehhez. 

Az Eindhoven Central bevásárlóközpont előtt egy rendőrautó felborult és kigyulladt, az épületben lévő Jumbo szupermárketet pedig a tüntetők kifosztották. A rendőrök végül rohammal űzték ki őket onnan: 

  Eindhovenen kívül tüntetnek a fővárosban, Amszterdamban is.

Azóta már itt is bevetették a vízágyúkat a rendőrök.

A Deutsche Welle szerint szombat éjjel a tüntetők egy holland községben, Urkban a helyi koronavírus-tesztközpontot is felgyújtották. Több városban kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket.   • Hírek
  • Lakáshitel