Húszezer alá csökkent a napi fertőzésszám Oroszországban

2021.01.25. 21:55

Az elmúlt napon 19 290 új esettel 3 738 690-re emelkedett az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint – számolt be az MTI.

Ez a legalacsonyabb adat november 11. óta. A napi növekmény 8,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző napinál, amikor 21 127 új esetet diagnosztizáltak. A legtöbb új fertőzöttet, 29 935-öt december 24-én mutatták ki Oroszországban.

Az aktív fertőzöttek száma 518 009, a halálos áldozatoké 456-tal 69 918-ra, a felépülteké pedig 19 003-mal 3 150 763-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 99,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 335 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 648 332 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hétfői tanácskozáson azt állította, hogy Oroszországban stabilizálódik a járványügyi helyzet és csökken a napi megbetegedések száma. Nem zárta ki a Covid–19 miatt bevezetett korlátozások óvatos enyhítését.

Az államfő továbbá úgy véli, Oroszországnak hatékony vakcinái vannak, amelyek egyikét már 13 országban bejegyezték.

A Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában ugyanakkor óvatosságra intett a készítmény rosszindulatú daganatos betegek esetében való alkalmazásával kapcsolatban. Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozott, hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul. Korábban azt ígérték, hogy vezető onkológiai intézetekkel összefogva el fogják végezni ezt a vizsgálatot.

Az alkalmazási útmutatás óvatosságra int az oltásnak a krónikus máj- és vesebetegségek, endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség), a vérképzőrendszer súlyos betegségei, epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei, akut koszorúér-betegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban is.

A Gamaleja korábban – ugyancsak információ hiányára hivatkozva – arra is figyelmeztetett, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása a betegség súlyosbodásához vezethet. Az intézet szerint különösen körültekintően kell kezelni azokat az autoimmun patológiás betegeket, akiknél hajlam mutatkozik a súlyos és életveszélyes állapot kialakulására.  • Bérelnék
  • Bankszámla