A putyini média magyarázkodása a milliárdos palotáról

2021.01.25. 16:39

A zűrzavar támogatói vonultak az utcára szombaton, és kiprovokálták az erőszakot

– fogalmazott Dmitrij Kiszeljov szokásos vasárnapi műsorában, a Vesztyi negyeli, azaz A hét híreiben. 

A Rosszija 24 állami hírtelevízió csatornáján futó, több mint kétórás magazinműsorban vasárnap 43 percet szenteltek egyebek közt a Navalnij-féle oknyomozásnak a Vlagyimir Putyinnak tulajdonított palotáról.

A kormánypártisággal egyáltalán nem vádolható meduza.io összeszedte Kiszeljov érvelését amellett, hogy a kastély miért nem képezi az orosz elnök tulajdonát, és Navalnij tulajdonképen miért is a Nyugat ügynöke.

Íme a leghangzatosabb állítások:

 • Nyugaton már lelőtték volna az erőszakos tüntetőket.
 • A tömegrendezvényeket betiltották a koronavírus-járvány miatt, de a „berlini páciens” az utcára hívta az embereket, miközben ő a melegben, kényelemben üldögélt a Matroszkaja Tyisina fogvatartási központban. (A „berlini páciens” elnevezést még Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő adta Navalnijnak, amikor az ellenzékit még Németországban kezelték a megmérgezése után. A becenevet Putyin is használta decemberi sajtótájékoztatóján.) 
 • Információs bombával küldte vissza Németország Navalnijt, hogy zavargásokat robbantsanak ki.
 • Az oknyomozás nem Navalnij és csapatának műve, az ellenzéki valószínűleg Németországban kapta meg annak szövegét. Erre utal az is, hogy ügyetlen, megmosolyogtató fordítási hibáktól hemzseg a videó angol nyelvű szövege. 
 • Putyin nem vágyik a luxusra, nem érzi „menő” dolognak. Ő a vadonban töltődik fel túrázással és horgászással. (Ehhez vonatkozó felvételeket játszottak be.)
 • Utalva a videóban megjelenő palotahelyiségekre, egyebek közt a vasútmodellel és autómodellekkel telepakolt szobára, Kiszeljov leszögezte: Putyinnak nincs ideje Matchboxokkal játszani. Kaszinóban sincs ideje üldögélni, ahogy vízipipát sem fog szívni, mert nem is dohányzik. 
 • Az orosz elnök egészen biztosan nem rajong a WC-kefékért. (A Navalnij-féle nyomozásban azt állították, hogy Putyin a palotába több mint 200 ezer forintot érő WC-keféket vásárolt. Erre a népi humor azonnal le is csapott, a szombati tüntetéseken többen is WC-kefével jelentek meg.) 
 • Putyin az összeomlásból emelte fel Oroszországot, és nem egy válságon vezette át úgy, hogy jobban jött ki belőlük, mint sok más nyugati ország. Na, ez az, ami „menő”, nem a palota.
 • Oroszországban börtön jár a korrupcióért, még a legmagasabb szinteken is. Ez alól Navalnij sem képez kivételt. (Itt a Kirovlesz-ügyet emlegette fel Kiszeljov, amikor is Navalnijt 2013-ban sikkasztás vádjával öt év szabadságvesztésre ítélték. A bírósági döntés hatására tüntetések törtek ki, a törvényszék pedig feltételesen szabadlábra helyezte az ellenzékit.)
 • Nyugaton úgy tartják, hogy Navalnij Putyin alternatívája, pedig politikailag egy nulla. Az ellenzéki politikus csak összeomlást és az Ukrajnához hasonló szegénységet hozna Oroszország számára. 
 • Gyerekeket rángat bele a politikába, ezért Navalnij szó szerint egy politikai pedofil. 

Putyin is reagált az oknyomozásra

Nem látta a videót, mert nincs rá ideje, de kisebb részleteket azért átpörgetett, melyeket az asszisztensei állítottak össze számára – kezdte az orosz elnök az egyetemi diákokkal folytatott videókonferencián adott válaszát a palotával kapcsolatban feltett kérdésre.

Hadd válaszoljak rögtön a kérdésére: a felsorolt ingatlanokból semmi sem képezi és sohasem képezte sem az én, sem a közeli rokonaim tulajdonát. SO-HA-SEM. 

Navalnijék videójából egyetlen ingatlant emelt ki, a szőlőbirtokot, amivel kapcsolatban elmondta, hogy nyugdíjba vonulása után talán belevágna a nemes tevékenységként értékelt szőlészetbe, de nem üzleti alapon. 

Van egy tanácsadóm, Borisz Titov, aki egy jó renoméjú nagy borászati cég tulajdonosa. Amikor befejezem a munkámat, talán elmegyek hozzá tanácsadónak 

– tette hozzá.

Titovot Navalnijék is megemlítik a videóban mint Putyin borászati strómanját.  • Hírek
 • Személyi kölcsön