Kornélia
1 °C
14 °C

A brit mutánssal is elbánik a Moderna vakcinája

2021.01.25. 16:47

A Covid–19 Vaccine Moderna képes semlegesíteni a koronavírus azon újabb változatait is, amelyeket az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában azonosítottak először – közölte a Moderna. Az Indexnek küldött tájékoztatóban azt írják:

a Moderna-vakcinával oltott személyek vérszérumainak laboratóriumi körülmények között elvégzett vizsgálatai igazolják a vírussemlegesítő hatást.

Amennyiben a páciens megkapja mindkét előírt oltást a Covid–19 Vaccine Moderna anyagból, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint védettséget szerez a koronavírus ma ismert, újabb változataival szemben is. 

Nem volt kimutatható jelentős különbség a semlegesítő hatás tekintetében a B.1.1.7 variánssal szemben, amelyet elsőként az Egyesült Királyságban azonosítottak. A vírussemlegesítő ellenanyagok egységnyi mérőoldatban mért mennyisége az egyhatodára csökkent a vérszérumban a B.1.351 variáns esetében. Ám a csökkenés ellenére is az elvárt szint fölött maradt a semlegesítő anyagok mennyisége, így a vakcina a B.1.351 variánssal szemben is védettséget nyújt

– írják, hozzátéve, hogy elővigyázatosságból a Moderna klinikai programot indít az újonnan megjelenő vírusváltozatokkal szembeni védettség erősítése érdekében. A vállalat tanulmányozni fogja, hogy a vakcina további emlékeztető oltásai miként fokozhatják az ellenanyag-termelést az új vírustörzsekkel szemben. Hozzátették továbbá: a vállalat kész kifejleszteni egy olyan emlékeztető oltást is, amely kifejezetten a B.1.351 változattal szemben fejtene ki még erőteljesebb hatást.

Azon dolgozunk, hogy legyőzzük a világjárványt okozó Covid–19 vírust, és meggyőződésünk, hogy ennek érdekében feltétlenül elébe kell mennünk a kutatásainkkal az új vírusváltozatok megjelenésének. A legújabb vizsgálati adatok arról győznek meg bennünket, hogy a Covid–19 Vaccine Moderna képes védelmet nyújtani az újonnan azonosított vírusváltozatokkal szemben is

– mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.