Edina
2 °C
18 °C

A német kormány elítéli az orosz rendőri erőszakot a Navalnij mellett tüntetőkkel szemben

2021.01.25. 14:56

A német szövetségi kormány elítéli az orosz hatóságok fellépését az Alekszej Navalnij letartóztatott ellenzéki politikus támogatására szervezett szombati tüntetések résztvevőivel szemben – közölték hétfőn Berlinben.

A berlini vezetés elítéli az orosz biztonsági szervek kemény, és teljességgel aránytalan fellépését a békés tüntetőkkel szemben. A több mint száz városban utcára vonuló békés orosz polgárok elleni erőszak elfogadhatatlan. A tüntetők a hazájuk alkotmányában és az emberi jogokról szóló nemzetközi szerződésekben is rögzített jogaikkal éltek, ezért a német kormány már nemcsak Alekszej Navalnij, hanem a támogatására szervezett demonstrációkon őrizetbe vett tüntetők azonnali szabadon bocsátását is sürgeti

– idézi az MTI Steffen Seibert kormányszóvivőt.

Angela Merkel kancellár és kormánya mellett számos további német vezető politikus is élesen bírálta az orosz biztonsági szervek fellépését. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) adott nyilatkozatában azt mondta, hogy

az Európai Uniónak arra a pontra kell összpontosítania, amely igazán fáj a Putyin-rendszernek, ez pedig a pénz. Ezért meg kell állítani a külföldről az orosz elnök, Vlagyimir Putyin követői felé irányuló pénzmozgásokat, és továbbra is napirenden kell tartani Északi Áramlat-2 földgázvezeték kivitelezésének leállítását.

Sajtójelentések szerint a több mint 110 – mintegy 60 orosz és 50 külföldi – városra kiterjedő szombati megmozdulásokon a hatósági tilalom ellenére több tízezren vettek részt. A hatóságok háromezernél is több tüntetőt állítottak elő.