Örömünnep lehetne az oltás, de az önzés tönkreteszi

2021.01.25. 19:20

Az AstraZeneca brit gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója sajnálkozását fejezte ki, amiért a kormányok nem működnek együtt a világjárvány alatt, és bírálta egyes országok „önző” magatartását a Világgazdasági Fórum első online davosi csúcstalálkozóján.

Pascal Soriot úgy véli, hogy az oltás olyan örömünnep lehetne, mint az amerikai függetlenség ünnepe, de sajnos nem az, mert jelen van az „én előbb” magatartás is.

Az MTI beszámolója szerint az elnök-vezérigazgató felhívta a figyelmet: világszerte megindult a versenyfutás először azért, hogy minél gyorsabban beszerezzenek védőeszközöket, majd vakcinákat. Szerinte

jobban fel kellett volna készülnünk erre a világjárványra.

Soriot kifogásolta, hogy hiányzott az együttműködés a világban, jó példákat említett viszont a magán- és a közszféra összefogására, köztük az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinát.

Befektetéseket sürgetett azonban „a megelőzésbe, az esetek feltárásába és az első kezelésekbe”, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a jövőre.

Az AstraZeneca a múlt hét végén közölte, hogy az egyik gyártóhelye teljesítménycsökkenése miatt az ígértnél kevesebb vakcinát tud szállítani.  • Hírek
  • Hírek