Cáfol az AstraZeneca: időseknek is ajánlott a vakcina

2021.01.26. 06:15 Módosítva: 2021.01.26. 09:52

Azok a beszámolók, amelyek szerint az AstraZeneca/Oxford vakcina hatékonysága csak nyolc százalék a 65 év feletti felnőttek esetén, teljesen megalapozatlanok – tájékoztatta szerkesztőségünket az AstraZeneca. Közölték: az Egyesült Királyság vakcinációs szervezete (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) támogatja ennek a korcsoportnak az oltását, az Egyesült Királyság törzskönyvezési hatósága (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, MHRA) pedig dózismódosítás nélkül javasolja ebben a populációban a vakcina vészhelyzeti felhasználását.

Novemberben a The Lancet című folyóiratban nyilvánosan publikált klinikai adatok azt mutatták, hogy a felnőttek körében erős immunválasz volt megfigyelhető a vakcina alkalmazását követően, az idősek közt száz százalékban alakult ki Covid–19 tüskefehérje-ellenes antitest a vakcina 2. adagjának beadását követően

– fogalmaztak. Azt követően adtak ki közleményt, hogy német lapok kedd reggel arról számoltak be, hogy a német szövetségi kormány szerint csak 65 éven aluliak beoltására engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár együttműködésével kifejlesztett vakcinát. 

A Bild és a Handelsblatt nevű lapok egybehangzó értesülése szerint az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő hivatal a napokban

azzal a korlátozással ad majd ki forgalmazási engedélyt az új oltóanyagra, hogy 65 éven felülieknél nem szabad használni.

Ez a német kormányzati aggodalmak szerint szétzilálhatja és továbblassítja az oltási kampányt, amelynek egyik első célja éppen az idősek védelme. Egészségügyi szakpolitikusok azzal magyarázták a Bildnek a korlátozást, hogy a szérumot főleg fiatalokon tesztelték. A Handelsblatt beszámolója szerint az Oxford/AstraZeneca vakcinával az a gond, hogy az engedélyeztetési eljáráshoz benyújtott dokumentáció alapján rendkívül alacsony, mindössze nyolcszázalékos a hatékonysága a 65 éven felülieknél.

A brit egyetem és a brit–svéd gyógyszergyártó társaság közös fejlesztésű terméke a harmadik lehet a SARS-CoV-2 elleni védőoltások sorában az EU-ban. Fő előnye, hogy nem kell nagyon alacsony hőmérsékletre hűtve tárolni, így el lehet kezdeni vele a kampány újabb szakaszát, amikor háziorvosi rendelőkben is be lehet adni az oltást.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter egy január 22-én tartott tájékoztatón azt mondta, hogy az EMA várhatóan január utolsó napjaiban adja ki a forgalmazási engedélyt. A miniszter kiemelte, hogy az Oxford/AstraZeneca vakcina megjelenése „érezhető változással”, az oltóanyag-ellátás számottevő javulásával jár majd. Röviddel a tájékoztató után a gyártó, az AstraZeneca bejelentette, hogy termelési fennakadások miatt az első negyedévben a tervezettnél hatvan százalékkal kevesebbet, 31 millió adagot szállít az EU-nak. A német lapértesülések megjelenését követően az AstraZeneca közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy az idősek körében alacsony hatékonyságról szóló információk tévesek és alaptalanok.  • Hírek
  • Hírek