Lázítással vádolja Trumpot a képviselőház

2021.01.26. 07:55

Eljuttatták hétfőn az amerikai szövetségi képviselőház illetékesei a Donald Trump előző elnökkel szemben indított alkotmányos vádeljárás (impeachment) dokumentumait a szenátusnak, amely dönteni hivatott az elnök felelősségre vonásáról.

Az impeachent eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melyben a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt.

Trump ellen a demokrata képviselők és több republikánus politikus szavazatával lázadás szítása miatt emeltek vádat

a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt. Ezt követően hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Donald Trump szenátusi tárgyalása február 9-én kezdődik, és ha a szenátus elítéli, akkor elveszíti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és többé nem indulhat újra elnökválasztáson.

A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsőházban a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük. 

Az Egyesült Államok történetében ez lenne az negyedik impeachment eljárás, Trump pedig az első elnök, aki ellen kettő is indult – írja a CNN.

Joe Biden azt nyilatkozta:

meggyőződésem, hogy a vádemelési eljárás meg fog indulni.

Hozzátette:

Bízom benne, hogy a szenátus vezetése élni fog az impeachmenthez fűződő alkotmányos kötelezettségével.  • Hírek
  • Lakáshitel