Telefonon tárgyalt Joe Biden és Vlagyimir Putyin

2021.01.26. 20:59

A többi között a koronavírus-világjárvány elleni harcban, valamint a gazdaságban és kereskedelemben folytatandó együttműködésről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök kedden telefonon – közölte az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata.

A felek megvitatták a kétoldalú és nemzetközi napirend aktuális kérdéseit. Megvizsgálták a koronavírus-világjárvány jelentette súlyos probléma elleni harcban, valamint más területeken, köztük a gazdasági-kereskedelmi együttműködésben lehetséges együttműködés ügyét.

A nemzetközi kérdések között szó volt az Egyesült Államok egyoldalú kilépéséről a Nyitott Égbolt szerződésből, az iráni nukleáris programról megkötött Közös Átfogó Cselekvési Terv problematikájáról, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak csúcstalálkozójára vonatkozó orosz kezdeményezésről – írta az MTI az orosz elnöki hivatal közleményére hivatkozva.

Vlagyimir Putyin és Joe Biden ugyanakkor elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kedden kicserélte a február 5-én lejáró a nukleáris hadászati támadófegyverzetek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START (START-3) szerződés meghosszabbításához szükséges dokumentumokat.

A 2010-ben Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által aláírt szerződés 1550-re korlátozza a két ország által hadrendbe helyezett nukleáris robbanfejek és 700-ra a hadrendbe állított rakéták és bombázók számát.  • Hírek
  • Támogatások