Edina
2 °C
18 °C

Több mint 22 ezren haltak bele a koronavírus szövődményeibe Ukrajnában

2021.01.26. 14:27

Ukrajnában keddre ismét háromezernél kevesebb új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, ezzel együtt

a járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a 22 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 2779 új esettel 1 197 107-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 133 áldozattal 22 057-re. Eddig 965 835-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 12,5 ezren, az aktív betegek száma így csaknem tízezerrel 209 215-re csökkent.

Előző nap a korábbiakhoz képest jóval kevesebb, 891 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba. A múlt héten még számuk több ízben meghaladta a kétezret.

A legtöbb új beteget, 375-öt megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása az eddig azonosított fertőzöttek száma meghaladja már a 126,6 ezret, az elhunytaké kilenccel 2292-re nőtt. Klicsko kiemelte ugyanakkor, hogy a gyógyultak nyilvánítottak száma előző nap a négyszerese volt az új betegekének, és eddig több mint 60 ezer kijevi győzte le a kórt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti tévébeszédében arról tájékoztatta a lakosságot, hogy hamarosan megérkezik az első egymillió dózis koronavírus elleni vakcina Ukrajnába „egy vezető nemzetközi gyártó vállalattól”, és már februárban elkezdődik a lakosság beoltása. Az államfő arra nem tért ki, hogy melyik vállalat szállítja Ukrajnának az oltóanyagot.

A korábbi bejelentések alapján Ukrajna a Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalattól vásárolt mintegy 1,9 millió dózis vakcinát, ennek az első részlete várhatóan februárban érkezik meg. Ezen kívül a kormány tárgyalásokat kezdett más gyógyszergyártó vállalatokkal is, amelyeket egyelőre nem neveztek meg. A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül megígért ingyenes nyolcmillió dózis első adagjának megérkezése az előrejelzések szerint csak márciusban várható.

Denisz Smihal miniszterelnök a parlament keddi plenáris ülésén közölte, hogy már meghatározta a kormány az oltási kampányt segítő „mobil brigádok” összetételét, és ilyen csapatból több mint ötszáz lesz az országban. Hozzátette, hogy az oltási kampány második és azt követő szakaszait több mint négyezer oltási ponton tervezik végrehajtani.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport