Tamás
-7 °C
8 °C

Felfüggesztik az első dózis beadását Madridban a vakcinahiány miatt

2021.01.27. 22:15

Elegendő vakcina hiányában a következő tíz napban felfüggesztik a koronavírus elleni védőoltás első dózisának beadását a madridi autonóm tartományban – jelentette az MTI.

Az oltás nem áll le teljesen, folytatják a második adag beadását azoknak, akik három hete kapták meg az első dózist – hangsúlyozta Ignacio Aguado, a regionális kormány elnökhelyettese, aki szerint

a jelenlegi oltási ritmus mellett nem teljesíthető az a cél, hogy a lakosság 70 százaléka be legyen oltva a nyárra.

Madrid mellett Katalónia is jelezte, hogy fogytán van a vakcinának, ezért tízezer ember második oltását a tervezetthez képest halasztani kell. A csúszás a védőoltás hatását tekintve nem okoz problémát, mert a gyártó 21 és 42 nap közé teszi a második adag beadásának javasolt idejét – mondta Josep Maria Argimon, a katalán egészségügyi tárca közegészségügyért felelős vezetője.

Spanyolországban elsősorban a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcináját alkalmazzák, a gyártó azonban korábban közölte, hogy nem bírja a gyártási kapacitása, így fennakadás várható a vakcinaszállításban. Az Europapress spanyol hírügynökség a gyógyszeripari vállalatra hivatkozva azonban azt írta, hogy Spanyolország a héten megkapta a szokásos, több mint 400 ezer dózisból álló heti mennyiséget a Pfizer vakcinából, és a gyógyszeripari vállalat február közepétől növeli az oltóanyag-ellátást, így az első negyedév végére teljesíti a vállalt mennyiségek kiszállítását.

A 47 milliós Spanyolországban eddig 1,3 millióan kapták meg az oltás első adagját, a második dózist 173 ezer embernek adták be. A fertőzések száma továbbra is erőteljesen növekszik, az elmúlt 24 órában több mint 18 ezer új esetet diagnosztizáltak, a regisztrált esetszám mintegy 40 ezerrel emelkedett. A járvány egy éve során több mint 2,6 millió embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. Százezer emberből jelenleg átlagosan 899 a fertőzött. A halálos áldozatok száma meghaladta az 57 ezret, 1685-en az elmúlt egy hétben hunytak el.