Kornélia
1 °C
14 °C

Az unió felszólította az AstraZenecát a szállításra

2021.01.27. 19:38

„Emberéletekről van szó, nem fogadhatjuk el az »aki kapja, marja« játékszabályokat. Ez a sarki hentesnél működhet, de nem az Európai Unióban” – fogalmazott az MTI szerint Sztella Kiriákidisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja az AstraZeneca vakcinagyártó vállalat oltóanyaggyártási és -szállítási nehézségeivel kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottág megvédi a koronavírus elleni oltóanyagot gyártókkal kötött befektetési megállapodásokban rögzített érdekeit és az európai adófizetők pénzét. Közölte azt is, hogy 

testülete még mindig nem kapott a vállalattól kielégítő magyarázatot arra, miért késik a vakcina kiszállítása az uniós tagországokba.

Szavai szerint az AstraZenecával kötött szerződés előírja, hogy a cégnek négy üzemből kell az oltóanyagot kiszállítania, ebből kettő Nagy-Britanniában van, két másik pedig Belgiumban. Közölte azt is, hogy Brüsszel nem fogadja el az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot magyarázatát, miszerint a brit üzemekben termelt vakcinákat az Egyesült Királyság lakosainak tartják fenn annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet a cég a brit vezetéssel kötött három hónappal az uniós szerződések aláírása előtt.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy az oltóanyaggyártónak „morális, társadalmi és szerződésben foglalt kötelezettsége”, hogy a megfelelő időben és mennyiségben lássa el az uniós országokat vakcinával.

Emlékeztetett arra, hogy

az Európai Bizottság azért írt alá előzetes piaci kötelezettségvállalást rögzítő megállapodásokat, hogy előre biztosítsa: a vállalatok megteremtik a feltételeket a megfelelő gyártási kapacitásokra.

„Ellentmond a szerződésekben foglaltaknak, ha a cég nem képes elég oltóanyagot gyártani” – szögezte le, felszólítva az AstraZenecát, hogy a bizalom visszaállítása érdekében tegyen eleget kötelezettségeinek.

A brit–svéd érdekeltségű cég pénteken jelentette be, hogy a gyártási folyamatban fellépett nehézségek miatt lassítja az uniós tagországoknak szánt vakcinák kiszállítását.

Az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan pénteken hoz döntést az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról. Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.