Életfogytiglanra ítélték a német politikust fejbe lövő szélsőségest

2021.01.28. 12:43

Élete végéig börtönben marad Stephan Ernst, akit Walter Lübcke 2019-es meggyilkolásának vádjában találtak bűnösnek. A vádirat szerint a most 47 éves Stephan Ernst közvetlen közelről lőtte fejbe a német kormánypártnak, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) hesseni politikusát, aki éppen családi otthonának kertjében pihent. 

Lübcke a Kassel város regionális tanácsát vezette a CDU színeiben, és 2015-ben vált ismertté, miután nyíltan kiállt Angela Merkel német kancellárnak a menekültek befogadásáról szóló döntése mellett, és ennek az ügynek szószólójává vált.

Lübcke egy, a városházán tartott lakossági fórumon kijelentette, hogy a keresztény értékek alakítják gondolkodását, és akiknek ezek az értékek nem tetszenek, azok elhagyhatják az országot.

Az ülésen állítólag jelen volt Stephan Ernst is, aki a vádirat szerint ezután követni kezdte a politikust, és egy ismerősétől, az ugyancsak perbe fogott, de az ügyet másfél év felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszó Markus H.-tól elsajátította a fegyverhasználatot. 

Ernst ismert volt már a hatóságok előtt, büntetett előéletű, és korábban a neonáciként számontartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) aktivistája volt, és 2009-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert részt vett a Szakszervezetek Országos Szövetsége (DGB) egy május 1-jei felvonulása elleni szélsőjobboldali támadásban – összegzi az MTI. A gyilkos hátteréről az Index itt írt bővebben. 

A hatóságok a gyilkosság indítékát politikai radikalizmusában határozták meg, illetve azzal magyarázták, hogy mélységesen felháborította Lübckének a meneddékkérők befogadásáról szóló kijelentései. 

A bűncselekményt Németország második világháború utáni történetének első szélsőjobboldali indíttatású politikai gyilkosságaként tartják számon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport