Ha nem gyorsít az AstraZeneca, exporttilalmat vezethet be a vakcinára az EU

2021.01.28. 19:56

Bekeményít Brüsszel a vakcinaharcban: több millió adag, az Európai Unióból az Egyesült Királyságba szállítandó oltóanyag bejutását akadályozhatja meg a Guardian értesülései szerint. 

Az Európai Bizottság szerint új engedélyezési mechanizmust hoznak létre, amely hatáskört biztosít a tagállamoknak az oltások kivitelének megtagadására. Az Egyesült Királyság számára ez komoly aggodalmat jelenthet, tekintve, hogy 40 millió adagot rendeltek a Pfizer-BioNTech oltóanyagából.

A nézeteltérések azt követően harapóztak el, hogy a brit-svéd illetékességű gyógyszergyártó cég, az AstraZeneca múlt heti bejelentése alapján gyártási problémákra hivatkozva szerződésszegést követ el az EU szerint, amikor mintegy 60 százalékkal csökkenti a Covid–19 vakcinájuk Európai Unióba történő szállítását az első negyedévben. Mivel a cég nem volt hajlandó döntését megmásítani, és Pascal Soriot vezérigazgató inkább az EU késlekedésére fogta a döntést, Brüsszel más módszereket keres az ellátás biztosítására.

Uniós tisztviselők úgy nyilatkoztak, remélik, hogy nem lesz szükség az exporttiltásokra, de megerősítették ennek lehetőségét.   • Tippek
  • Bankszámla