Jelentős védelmet nyújt a koronavírus ellen a Johnson&Johnson egydózisú vakcinája

2021.01.29. 14:40

Jelentős védelmet nyújt az új típusú koronavírus ellen a Johnson and Johnson egydózisú oltása. Az amerikai multinacionális egészségügyi vállalat pénteki tájékoztatása szerint a vakcina összességében 66 százalékos védelmet nyújtott a Covid-19 betegség mérsékelt és súlyos formái és

85 százalékost a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen

az Egyesült Államokban és hét másik országban végzett teszteken.

Alex Gorsky, a cég igazgatótanácsának elnök-vezérigazgatója pénteken egy globális kutatás adataira hivatkozva kiemelte, hogy a védelem a Covid-19-betegség mérsékelt és súlyos formái ellen 72 százalékos volt az Egyesült Államokban, 66 százalékos Latin-Amerikában, Dél-Afrikában pedig mindössze 57 százalékos hatékonyságot mutatott a beadást követő 28. napon.

A hatékonyságot a klinikai kísérletek harmadik fázisának eredményei alapján állapították meg, amelyben csaknem 44 ezer önkéntes vett részt.

A Johnson and Johnson egy évvel ezelőtt kezdte el globális erőfeszítéseit a COVID-19-járvány leküzdésére, és mindent elkövettünk, hogy lehetővé tegyük a vakcina kifejlesztését. Célunk mindvégig az volt, hogy egy egyszerű, hatékony megoldást hozzunk létre a lehető legtöbb ember számára, és maximális hatást érjünk el a járvány megszüntetésében

– mondta az elnök-vezérigazgató.

A cég vakcinája abban különbözik a többi oltástól, hogy mindössze egyszer kell beadni, nincs szükség második oltásra. A cég bejelentette, hogy február elejéig meg kívánják szerezni a sürgősségi felhasználási engedélyt, és célul tűzték ki, hogy rövid időn belül szállításra készen álljon a vakcina.

Az Egyesült Államokban várhatóan már a jövő héten benyújtják a forgalmazási engedély iránti kérelmet.

       • Hírek
  • Hírek