Téli olimpiát szeretne Kárpátaljára az ukrán kormány

2021.01.29. 08:28

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megválasztása óta − Viktor Janukovicshoz hasonlóan − már többször hangsúlyozta, hogy szeretné, ha Ukrajna téli olimpiai játékokat rendezne. Erre a célra még a Janukovics-kormány idejében vásároltak földterületet Kárpátalján − írja a Szabadság rádió honlapja.

Tavaly nyáron Volodimir Zelenszkij közösségi oldalán tette közzé, hogy Andrij Jermák, az elnöki hivatal vezetője külföldi befektetőkkel tárgyal a projekt megvalósításáról. A tárgyalások után Jermák azt mondta, meg van győződve arról, hogy ez jó alkalom lenne megmutatni: Ukrajna kész arra, hogy az olimpiai játékok egyik szervezőjévé váljon.

Zelenszkij a következőt nyilatkozta:

A Kárpátok nagy. Óriási lehetőségünk van arra, hogy a kelet-európai Alpokká váljunk. Jelenleg Szlavszkében és Borzsaván tervezünk projekteket.

Jermák jelenleg tárgyalásokat folytat egy osztrák befektetővel, Gernot Leitnerrel egy nagy síterep kiépítéséről, amit a kárpátaljai Borzsaván, egy szanatóriumhoz közel szeretnének megvalósítani.

A téli olimpia kárpátokbeli megrendezésének ötletét még 2010-ben vetette fel Viktor Janukovics, az akkori elnök. Az állami költségvetésből a tervekre több millió dollárt különítettek el, és több hektár földet vásároltak fel a Kárpátalján.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM