Elemér
-1 °C
10 °C

Hősugárzó is okozhatta a bukaresti kórháztüzet

2021.01.30. 18:22

Egyes hozzátartozók vallomása szerint hősugárzókat vittek a pénteken kigyulladt bukaresti Matei Bals Kórház koronavírusos betegeket ápoló részlegére, mert túl hideg volt a kórtermekben, a feltételezések szerint akár egy ilyen hősugárzó is okozhatta a több halálos áldozatot követelő tüzet.

Kapcsolódó

Bukarestben kigyulladt egy koronavírusos betegeket ápoló kórház

A tűz péntek hajnalban ütött ki, négy páciens meghalt, 120 beteget kellett áthelyezni máshová.

A román média szombati beszámolói szerint több beteg hozzátartozója is említést tett arról, hogy 

kénytelenek voltak hősugárzót bevinni a kórházba, ugyanis a távhő nem volt elegendő, és fáztak a kórtermekben.

Az egyik beteg lánya szerint az egyik kigyulladt kórteremben is volt ilyen villanymelegítő, amelyet elvileg tilos bevinni a kórházba.

A feltételezéseket táplálja, hogy a kórháznak nincs saját hőközpontja, és a bukaresti távhőrendszer az idén télen hatalmas problémákkal küzd: az elavult vezetékek sokszor meghibásodnak, szolgáltatáskimaradást okozva, emellett a hálózaton belül nagy a vízveszteség, így a fogyasztókhoz eljutó meleg víz már nem képes kifűteni kellőképpen a lakások, intézmények helyiségeit.

Ugyanakkor a hatóságok cáfolták, hogy az elmúlt hetekben gondok lettek volna a kórház fűtésével, s a kórház részéről senki nem erősítette meg, hogy a hozzátartozók valóban vittek volna hősugárzókat a kórtermekbe. A vizsgálat még folyamatban van, a hatóságok közölték, hogy ezt a lehetőséget is szem előtt tartják. Az előzetes vizsgálatokat követően az ügyészek úgy nyilatkoztak, hogy 

a jelek szerint a tűz kitörése után két oxigénpalack is berobbant.

Szombaton az egészségügyi minisztérium közölte, hogy életét vesztette egy hatodik beteg is, akit a kigyulladt kórházból menekítettek ki, és égési sérüléseket nem szenvedett. A tűz miatt evakuálni kellett több olyan koronavírusos pácienst is, aki súlyos állapota miatt lélegeztetőgépen volt.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár közlése szerint a Matei Bals járványtani kórháznak nem volt végleges tűzvédelmi engedélye, csak a tűzoltók által kibocsátott ideiglenes jóváhagyással rendelkezett.

A pénteken hajnalban keletkezett tűzben a helyszínen öt beteg vesztette életét. 

Az elmúlt két és fél hónapban ez már a második nagyobb romániai kórháztűz volt,

de a kisebbekkel együtt immár öt ilyen balesetet jegyeztek fel. Klaus Iohannis államfő pénteken az egészségügyi rendszer gyors és átfogó reformját sürgette, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter új kórházak építésére tett ígéretet.