Újabb vuhani kórházban vizsgálódott a WHO a járvány eredetét kutatva

2021.01.30. 16:46

Hetekig tartó diplomáciai huzavona után Kína végre beengedte a WHO tudósait. A tízfős, nemzetközi szakértői csapat tagjai az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Németországból, Japánból, az Egyesült Királyságból, Oroszországból, Hollandiából, Katarból és Vietnamból érkezett, azért, hogy kiderítsék, honnan indult a koronavírus. 

CNN azt írja, hogy a szakértői gárda eredetileg több emberből állt volna,

KÉT TUDÓST AZONBAN A KÍNAI HATÓSÁGOK NEM ENGEDTEK BE, MIUTÁN POZITÍV LETT A COVID-TESZTJÜK.

Az MTI - tájékoztatott, hogy újabb helyszíneken, többek között egy kórházban vizsgálódtak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői a kínai Vuhanban, a koronavírus-világjárvány feltételezett kiindulási helyén. A WHO küldöttsége, amelynek tagjai többek között állategészségügyi, élelmiszerbiztonsági és járványügyi szakemberek, valamint virológusok, a kínai hatóságok által rájuk rótt 14 nap kötelező karantén után pénteken kezdték kutatni a koronavírus pontos eredetét a kínai nagyvárosban. Szombaton felkeresték a Jinyintan kórházat, amely a 11 milliós közép-kínai metropolisz egyik első olyan kórháza volt, ahol koronavírusos esetekkel találkoztak.

A WHO szakértői felkeresnek több kórházat és azt a Huanan halpiacot is, amelyet összefüggésbe hoztak a világon a legelső koronavírusos esetekkel. A szakemberek beszélnek Kínában tudósokkal, orvosokkal és az első betegekkel is. A WHO szakmai vizsgálódása politikai töltetet kapott, miután Kína váltig hangoztatja: nem követett el hibát közvetlenül a vírus megjelenése utáni első, kritikus időszakban. Ugyanakkor egy helyszíni látogatás alapján aligha tudja majd a WHO megállapítani a vírus pontos eredetét. Ehhez feltehetően több évi kutatásra, állatokból vett mintákra, génelemzésre és járványtani vizsgálatokra lesz szükség.

Az egyik hipotézis szerint a vírust egy orvvadász adhatta át piaci árusoknak, akik behurcolták Vuhanba.  • Tippek
  • Lakáshitel