Elemér
-1 °C
10 °C

Görögországban is felbukkant a dél-afrikai koronavírus-mutáció

2021.01.31. 21:04

Görögországban is felbukkant a koronavírus Dél-Afrikában felbukkant mutáns változata, jelentette be vasárnap a kormány egyik tagja.

A polgári védelemért felelős miniszter egyik helyettese közölte, hogy az északi nagyvárosban, Szalonikiben jelent meg a B.1.351-es variáns, amelyet a Dél-afrikai Köztársaságban azonosítottak december közepén, de azóta hivatalosan megerősítették a jelenlétét több mint harminc országban.

Részleteket egyelőre nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy a páciens járt-e külföldön a közelmúltban. A dél-afrikai változat mintegy 50 százalékkal fertőzőbb, mint az eredeti COVID-19-es vírus.

Görögországban jelen van a Egyesült Királyságban először kimutatott új változat is, amely eddig hivatalosan 66 embert fertőzött meg. A dél-balkáni országban a kormány úgy határozott, hogy lelassítja a járványügyi korlátozások enyhítését, mert a múlt héten megint növekedésnek indult a fertőzöttek száma. A legsúlyosabb a helyzet a főváros, Athén térségében, ahol az új esetek mintegy felét regisztrálták.

A járvány kezdete óta Görögországban hivatalosan 156 473-an kapták el a betegséget és 5779-en haltak bele a szövődményekbe.