A britek kezdik túlrendelni magukat vakcinával

2021.02.01. 17:36

Nagy-Britannia eddig hét gyártótól eddig 407 millió adag vakcinát rendelt, miután a brit egészségügyi minisztérium újabb 40 millió adagot rendelt  a francia Valneva gyógyszeripari csoport vakcinájából – írta az MTI. utóbbi cégtől így már összesen 100 millió adag oltást rendelt.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű oltóanyagából ugyancsak 100 millió, a GlaxoSmithKline-Sanofi Pasteur és a Novavax vakcinákból egyaránt 60 millió, a Pfizer/BioNTech-vakcinából 40 millió, a Janssen oltóanyagából 30 millió, a Moderna által kifejlesztett oltásból 17 millió adag szerepel a brit kormány rendelési könyvében.

Ez azt jelenti, hogy a 68 milliós brit lakosságot – fejenként két dózissal számolva – háromszor lehet teljesen átoltani a koronavírus elleni oltásokból eddig megrendelt mennyiséggel.

A valós szorzó ennél is nagyobb, mivel a jelenlegi tervekben a felnőtt lakosság beoltása szerepel.

A hivatalos célkitűzés az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja – 16 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt brit lakosság részesüljön a vakcinából.

A hétvégén közzétett legutóbbi adatok alapján a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig csaknem kilencmillióan részesültek a vakcina első dózisában, és megközelíti a félmilliót azoknak a száma, akik a második adagot is megkapták.

    A legveszélyeztetettebb lakossági csoportba sorolt 80 évesnél idősebb korosztály tagjainak 80 százalékát már beoltották.

    A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) eddig a Pfizer és a BioNTech, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak nagy-britanniai forgalmazását engedélyezte. A brit oltási kampány jelenleg az első két oltóanyaggal folyik, az amerikai Moderna vállalat vakcinája várhatóan tavasszal érkezik.  • Hírek
  • Lakáshitel