Megállapodtak: Ausztriában kinyitnak az iskolák és az üzletek

2021.02.01. 21:21

Ausztriában enyhítenek a járványügyi korlátozásokon, így kinyithatnak az iskolák és az üzletek február 8. után – írja a Kronen Zeitung.

A kormány több órán keresztül folytatott tárgyalásokat az ellenzéki politikusokkal és szakértőkkel, ennek eredményeképp végül sikerült kidolgozniuk egy kompromisszumot, amelyet Sebastian Kurz jelentett be. 

A kancellár kiemelte: az intézkedések által sikerült visszaszorítani a járványt, így most néhol lehet enyhíteni a korlátozásokon, bár más területeken szigorítanak még a járványvédelmi előírásokon. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az új variánsok Ausztriában is terjednek már, emiatt jelenleg stagnálnak a számok.

Ezért ma csak arra van lehetőség, hogy a legóvatosabb lépéseket tegyük meg

– jelentette ki.

Ezt követően összegezte, hogy milyen enyhítéseket vezetnek be február 8-tól kezdve.

  • Az iskolák ismét kinyitnak, február 8-tól személyesen zajlik az oktatási az általános iskolákban. A diákokat hetente kétszer tesztelni fogják, és csak azok vehetnek részt személyesen az órákon, akik negatív eredményt produkálnak. A többieknek távoktatásban kell részt venniük. A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják az MTI szerint: az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban, pénteken pedig az összes felsős tanuló távoktatásban részesül. 
  • A fodrászok és a kozmetikai szalonok ugyancsak kinyithatnak február 8-án, viszont minden ügyfelüknek 48 óránál nem régebbi koronavírusteszttel kell rendelkeznie. Az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselése, illetve a távolságtartás is: az élelmiszerüzletekben 10, míg az egyéb boltokban 20 négyzetméterenként legfeljebb egy vásárlót fogadhatnak. 
  • Napközben a két eltérő háztartásban élő emberek (maximum: négy felnőtt) most már találkozhatnak egymással, a kijárási tilalmat viszont továbbra is fenntartják este 8 és reggel 6 között. 
  • A kulturális intézmények (múzeumok, állatkertek, könyvtárak) ugyancsak kinyithatnak, de itt is kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése, illetve a létszámot is korlátozni kell majd. 
  • A maszkviselés és a kötelező távolságtartás megszegéséért járó szabályszegési büntetések összegét növelik viszont, a pontos összegeket kedden jelentik be. 
  • A határellenőrzéseket is szigorítják, hogy megakadályozzák az új mutációk terjedését. Erről bővebb tudnivalókat kedden közölnek. 

A kancellár ezek mellett arra kérte az embereket, hogy a magánéletben is tartsák a távolságot másoktól, annak érdekében, hogy ezeket az enyhítéseket fenn tudják tartani.

Sebastian Kurz arról is beszélt, hogy a kormányzat célja az, hogy három számjegyű – lehetőleg legfeljebb naponta 700 – legyen az új fertőzések száma. 

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter eközben arról nyilatkozott, hogy húsvétra

egymillió osztrák állampolgárt szeretnének beoltani. 

Karintia kormányzója, Peter Kaiser arra is kitért, hogy a kompromisszum révén regionálisan végül nem fogják változtatni a szabályozásokat, hanem az összes tartományra ugyanazok az előírások vonatkoznak majd.

Günther Platter, Tirol kormányzója arra is felhívta a figyelmet, hogy az enyhítések a turizmusra és a vendéglátásra nem vonatkoznak, és nekik márciusig egész biztosan várniuk kell még a nyitással. 

Ez egy keserű pirula, amelyet sajnos le kell nyelniük

– tette hozzá a politikus.   • Tippek
  • Lakáshitel