Akár ajtóstól is betörnek a házba a hongkongi tesztelők

2021.02.02. 16:53

A hongkongi hatóságok kedden figyelmeztették a lakosságot: erővel behatolhatnak házakba a tömegtesztelésen áteső, korlátozás alá vont területeken, amennyiben felmerül annak gyanúja, hogy az adott állampolgár otthon tartózkodik, de nem nyit ajtót – tudatta az RTHK hongkongi műsorszolgáltató.

Az MTI emlékeztet, hogy a kormány 48 órás tömegtesztelést folytatott január 23-tól Kowloon szegényebb részén, ahol számos etnikai kisebbség él, és ahol több alkalommal is kialakult koronavírusjárvány-góc. Bár a műveletet nem jelentették be, szivárogtak ki róla információk. Carrie Lam hongkongi kormányzó szerint ez vezetett ahhoz, hogy a művelet kevésbé bizonyult hatékonynak, mivel 

mintegy félezer háznál nem nyitottak ajtót a tesztelést végző hatóságoknak.

A művelet alkalmával mintegy hétezer embert teszteltek, közülük 13 ember tesztje lett pozitív. Szakértők szerint az ilyen kevés szám nem befolyásolja döntően a vírus terjedését, és nem igazol további zárlatokat. A DPA német hírügynökség megjegyzi: a hongkongi kormány vitát kiváltó, úgynevezett rajtaütésszerű vesztegzárai kevés pozitív esetet tártak fel.

A második, „rajtaütésszerű”, 24 órás vesztegzár során három koronavírus-fertőzöttet találtak, míg további négy ilyen operáció során egyet sem.

Matthew Cheung, a hongkongi kormányzat vezető titkára hétfőn közölte, hogy naponta egy ilyen zárlatot alkalmaznak Hongkong területén február 10-ig, két nappal a február 12-én beköszöntő kínai holdújév előtt.  • Hírek
  • Lakáshitel