Macron gyorsítaná a vakcinagyártókat

2021.02.02. 22:33

Emmanuel Macron francia államfő kedden hivatalában fogadta a nagy európai és francia gyógyszergyártók képviselőit, és a koronavírus elleni oltóanyagok gyártásának és forgalmazásának felgyorsítására kérte őket.

A francia kormány azt szeretné, ha a jelenleg gyakran több mint másfél éves technológiaátadási folyamat lerövidülne néhány hónapra annak érdekében, hogy minden európai a lehető leghamarabb felvehesse az oltást.

A találkozón jelen voltak a legfőbb oltóanyaggyártók (BioNTech, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Curevac, Janssen, Valneva és Novavax) vezetői, valamint a francia, európai és a franciaországi telephellyel rendelkező, más országokból származó alvállalkozók (Delpharm, Recipharm, Fareva, Cenexi, Unither, Sanofi, GSK, ABL/Transgene (Institut Mérieux), Aspen, Ipsen, Eli Lilly, Regeneron/Roche, Celtrion és Merck, illetve az állatorvosi laboratóriumok közül Boeringher Ingelheim, Virbac, Ceva) képviselői.

A találkozót követően Emmanuel Macron a TF1 kereskedelmi televízióban megerősítette, hogy nyár végéig minden francia megkaphatja az oltást, miután négy franciaországi telephelyen a hónap végén, március elején megkezdődik a koronavírus elleni vakcina gyártása, európai szinten pedig mintegy 2,3 milliárd adag biztosítására kapott garanciákat.

Eközben Rémi Salomon, a párizsi közkórházak orvosi bizottságának elnöke azt közölte, hogy a korábbiaknál fertőzőbb brit, dél-afrikai és brazil variánsok a fővárosi fertőzéseknek már 15-20 százalékát okozzák, míg az arány egy hónappal ezelőtt még csak hét százalék volt. A szakember szerint ezért ha nem lesznek további korlátozások, akkor a járvány terjedése ugrásszerűen fel fog gyorsulni. Rémi Salomon más szakemberekhez hasonlóan karantént vagy a hét végén kezdődő, kéthetesre tervezett iskolai szünet többhetes meghosszabbítását javasolja.  • Hírek
  • Lakáshitel