Jóváhagyták az új belbiztonsági miniszter kinevezését az Egyesült Államokban

2021.02.03. 14:53

Az amerikai szenátus jóváhagyta Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszteri kinevezését. A felsőház helyi idő szerint kedden szűk többséggel - 56-43 arányban - megszavazott határozatában döntött úgy, hogy a 61 éves politikust alkalmasnak tartja a miniszteri pozíció betöltésére.

Mayorkas Joe Biden elnök kormányzatának hatodik tagja, aki megerősítést kapott a szenátustól.

A politikus 2009 és 2013 között az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatát (USCIS) vezette, majd a legutóbbi demokrata kormányzat, a Barack Obama elnök irányította adminisztráció alatt miniszterhelyettesként dolgozott a belbiztonsági tárcánál.

A szenátus többségi demokrata vezetője szerint Mayorkas alkalmassága a miniszteri pozícióra támadhatatlan. Chuck Schumer történelminek nevezte a jelölést, ugyanis - mint fogalmazott - Alejandro Mayorkas lesz

az első latino származású és az első bevándorló, aki a belbiztonsági minisztérium legfelsőbb pozícióját tölti be.

Alejandro Mayorkas egy 240 ezer alkalmazottat foglalkoztató minisztérium első embere lesz, felelős többek között a határbiztonsági, bevándorlási és kiberbiztonsági ügyekért is.

A kubai születésű, ügyvéd végzettségű szakember meghallgatása előtt komoly kritikákat kapott a republikánusok részéről, akik azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a jelölt nem alkalmas a miniszteri szerep betöltésére. Texas állam republikánus szenátora például felszólította kollégáit, hogy ne szavazzák meg Mayorkas kinevezését. Ted Cruz levélben tájékoztatta a kongresszusi tagokat arról, hogy - ahogy fogalmazott - Alejandro Mayorkas közszolgálati pályafutása alatt "etikai, jogi és politikai kudarcok sorozatát" követte el.

Cruz szerint a leendő miniszter hatalommal való visszaélést követett el, mert magas rangú demokrata politikusoknak engedélyezte, hogy vízumot biztosítsanak a Huawei kínai vállalat vezető képviselőinek, akik "a Kínai Kommunista Párt globális kémkedési műveletét hajtották végre a technológiai cég álcája mögé bújva".  • Tippek
  • Lakáshitel