Az amerikai szenátus jóváhagyta a közlekedési miniszter kinevezését

2021.02.03. 07:18

Jóváhagyta Pete Buttigieg közlekedési miniszteri kinevezését az amerikai szenátus kedden. A felsőház 86-13 arányban erősítette meg a homoszexualitását nyíltan vállaló, volt South Bend-i polgármester pozícióját a Biden-kabinet egyik legfontosabb posztján.

Pete Buttigieg a Harvardi és az Oxfordi Egyetemen végzett, később az Egyesült Államok haditengerészetének tartalékos hírszerző tisztje volt. A demokrata politikus indult 2020-ban az elnöki pozícióért, a versenyből március 1-jén esett ki, és azóta Joe Bident támogatta.

Az amerikai elnök korábban elmondta, hogy a 39 éves Buttigieg néhai fiára, Beau-ra emlékezteti, és – mint fogalmazott – egykori riválisát egy olyan embernek tartja, aki új hangokat és új ötleteket hozhat a politikába.

Pete Buttigieg elsődleges feladata az lesz, hogy megvalósítsa Joe Biden kétmilliárd dolláros klíma- és infrastruktúra-tervét, amely a „zöldberuházások” előtérbe helyezésével utakat és hidakat építene újjá, átalakítaná az emberek utazási szokásait, növelné a nulla károsanyag-kibocsátású tömegközlekedési eszközök számát, valamint 500 ezer elektromos töltőállomást telepítene az országban.

Meghallgatása során Buttigieg elképzelhetőnek nevezte, hogy meg kell emelni a szövetségi gáz adóját, ugyanis szerinte abból lehetne finanszírozni az omladozó amerikai utak kijavítását. A politikus ígéretet tett arra, hogy – az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében – támogatja az új szövetségi autóipari üzemanyag-takarékossági előírások bevezetését.  • Hírek
  • Lakáshitel