A NATO üdvözöli az Új START-szerződés meghosszabbítását, és támogatja végrehajtását

2021.02.03. 16:31

A NATO üdvözli, és teljes mértékben támogatja az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött, a nukleáris leszerelést célzó Új START-szerződés ötéves meghosszabbításáról szóló megállapodást - közölte az Észak-atlanti Tanács közleményében szerdán.

Az orosz külügyminisztérium szerdái tájékoztatása szerint hatályba lépett az hadászati támadófegyverek csökkentéséről kötött orosz-amerikai szerződés meghosszabbítása.

Az Új START-szerződés, változtatások nélkül, 2026. február 5-ig marad érvényben.

A NATO közleménye szerint az Új START-szerződés hozzájárul a nemzetközi stabilitáshoz, ezért fontos a megállapodás folyamatos végrehajtása.

A szövetségesek továbbra is kiállnak a meglévő leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó megállapodások és kötelezettségvállalások fenntartása mellett. Továbbra is támogatják a fegyverzet-ellenőrzésre irányuló tárgyalások folytatását a katonai szövetség tagállamai biztonságának javítására - hangsúlyozta a dokumentum.

A kollektív érdekek előmozdítását jelentő, az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött megállapodás ellenére a NATO továbbra figyelemmel követi az Oroszország jelentette kihívásokat. Az Észak-atlanti Szövetség szoros konzultációt folytat az euro-atlanti biztonságra veszélyt jelentő agresszív orosz fellépések kezelése érdekében - mutatott rá az állásfoglalás.

Az Új START-szerződést 2011-ben Prágában Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke és Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök írta alá. Ez az egyetlen jelenleg érvényben lévő szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A dokumentum értelmében mindkét ország

egyenként legfeljebb 800 hordozórendszerrel és 1550 atomtöltettel rendelkezhet.  • Tippek
  • Lakáshitel