Szexista megjegyzés miatt bocsánatot kért a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke

2021.02.04. 06:48

Bocsánatot kért Mori Josiro, a tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke a nőkre tett megjegyzése miatt, mindazonáltal kijelentette: nem szándékozik távozni posztjáról.

Mori csütörtökön kiemelte, hogy nem állt szándékában megsérteni a nőket, amikor azt mondta,

bosszantja őt, ha az értékezleteken a női tagok túl sokat beszélnek, és emiatt a megbeszélések elhúzódhatnak.

Hozzátette: meggondolatlan kijelentéséért bocsánatot kér.

A közösségi médiában a „Mori, kérem mondjon le" akcióhoz egyre többen csatlakoznak,

 a 83 éves sportdiplomata – aki korábban volt miniszterelnök is – pedig ekkor jelezte, ő továbbra is vállalja a felelősséget az olimpia megszervezéséért és levezényléséért, azonban ha tovább erősödnek a lemondását követelő hangok, akkor nem marad más választása, mint a távozás.

Japánban jelenleg nincs kedvező hangulat az olimpia megrendezésére, a koronavírus-járvány és a megnövekedett kiadások miatt 

a lakosság nyolcvan százaléka törölné vagy tovább halasztaná az ötkarikás játékokat.

Mori kedden kijelentette, hogy teljességgel lehetetlen az újabb halasztás, és a járványhelyzet alapján legkésőbb márciusban eldöntik, hogy lehetnek-e külföldi nézők a versenyeken.

Az olimpiára eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a pandémia miatt márciusban mindkettőt elhalasztották. Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.  • Hírek
  • Lakáshitel