Háborúval fenyegetik a tálibok Washingtont

2021.02.05. 15:41

Az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok a háború újbóli kiéleződésével fenyegették meg az Egyesült Államokat, ha az amerikai és a NATO-erők nem vonulnak ki Afganisztánból a megállapodás szerint – írja az MTI. 

Amennyiben a dohai megállapodást hatályon kívül helyezik, az nagy háborúhoz fog vezetni, amiért a felelősség egyértelműen Amerikáé

– fogalmazott a mozgalom pénteken hivatalos honlapján.

A tálibok így reagáltak arra az amerikai kétpárti szakértői csoportnak a jelentésére, amely felszólította Joe Biden új amerikai elnök kormányzatát, hogy halassza el az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból.

A Donald Trump előző amerikai elnök vezette kormányzat tavaly február végén korábban példátlan megállapodást írt alá a tálibokkal a katari fővárosban, Dohában. Az egyezmény értelmében az Egyesült Államok bejelentette, hogy 14 hónapon belül fokozatosan kivonja csapatait az országból, a radikális iszlamista felkelők pedig elkötelezték magukat aziránt, hogy nem engednek teret terrorista tevékenységnek afgán földön, és tárgyalásokat kezdenek a kabuli kormánnyal a megbékélésről.

Az amerikai külügyminisztérium a múlt csütörtökön – Antony Blinken tárcavezető Asraf Gáni afgán elnök telefonbeszélgetésre hivatkozva – bejelentette, hogy az új amerikai kormányzat felülvizsgálja a tálibokkal 2020 februárjában kötött megállapodást. Az amerikai kormány ugyanis tájékozódni kíván arról, hogy a tálibok mennyiben tettek eleget kötelezettségeiknek a többi között az erőszak mérséklése, a más terrorszervezetekkel való kapcsolatok beszüntetése és az afgán kormánnyal való lényegi tárgyalások tekintetében.  • Tippek
  • Bankszámla