A hotelek kinyitnak, az éttermek nem

GettyImages-1230444436
2021.02.05. 13:29 Módosítva: 2021.02.05. 13:31

Jövő hét péntektől kezdve a hotelek kinyithatnak, az éttermeknek viszont zárva kell maradniuk – jelentette be Mateuesz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Január végén a vendéglátósok érdekvédelmi szervezeteinek sikerült kompromisszumot kötniük a lengyel kormánnyal, most azonban úgy fest, hogy nem mindenkinek lesz lehetősége újranyitni.

Mateusz Morawiecki miniszerelnök az alábbiakban foglalta össze a lengyel kormány döntéseit:

  • A hotelek – 50%-os kapacitás mellett – kinyithatnak, az éttermeknek viszont zárva kell tartaniuk.
  • A mozik, színházak, operák esetében is engedélyezték az újranyitást, de minden második ülőhelynek üresen kell maradnia és kötelező lesz a maszkviselés is.
  • Kinyithatnak az uszodák és a sípályák is, a fitneszkluboknak viszont – az éttermekhez hasonlóan – zárva kell maradniuk.

A kormányfő azzal indokolta a döntéseket, hogy valamelyest sikerült ugyan visszaszorítani a járványt, de még mindig magas a kórházban kezelt, illetve lélegeztetőgépen lévő betegek száma, valamint a halálozások száma is jelentős maradt.

Amiatt, hogy a vírus ennyire agresszíven terjed, óvatosnak kell maradnunk. Nem engedhetjük meg azt, hogy túlságosan lazítsunk

– mondta. 

Morawiecki azt is részletezte, hogy a lazítást után két héttel felül fogják vizsgálni azt, hogy a döntés milyen következményekkel járt járványügyi szempontból, és ennek fényében fognak dönteni arról, hogy fenn lehet-e tartani az intézkedést. 

(Borítókép: Bezárt hotel Varsóban 2021. január 5-én. Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images)

   • Tippek
  • Lakáshitel