A mianmari puccsista kormány a Twitter és az Instagram blokkolására adott utasítást

2021.02.05. 21:29

Az internetes- és mobilszolgáltatók utasítást kaptak a minamari puccsista kormánytól, hogy blokkolják a hozzáférést a Twitterhez és az Instagramhoz „további rendelkezésig” – tudatta pénteki közleményében a norvég Telenor Csoport.

A Twitter-használók előzőleg jelezték, hogy a szolgáltatásban komoly fennakadások vannak, a kapcsolat folyton megszakadt. A Twitter ugyanakkor nem reagált rögtön, a mianmari kormány utasításáról később tett bejelentést a Telenor – írja az MTI. Ennek előzményeként csütörtökön a hadsereg átmenetileg felfüggesztette a Facebook működését az országban. Ez az intézkedés összefüggésben állt azzal, hogy a héten ezen a közösségi oldalon kezdtek szerveződni a puccs elleni tiltakozások, és „polgári engedetlenségre” buzdító csoportok alakultak. Ezután azonban lakosok ezrei regisztráltak Mianmarból a Twitterre.

A mikroblog-oldalon sokan bírálják a hadsereget, és békés tüntetéseket szorgalmaznak annak kiharcolására, hogy tartsák tiszteletben a tavaly novemberi választás eredményét, amely szerint toronymagasan nyert a hatalomból katonai államcsínnyel eltávolított Aung Szan Szú Kjí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD).

A polgári engedetlenség keretében a korábbi fővárosban, Rangunban pénteken – az orvosok korábbi megmozdulásai után – több száz egyetemi tanár és diák vonult az utcákra, hogy tiltakozzon a katonai puccs ellen. Az új fővárosban, Najpjidóban több minisztérium alkalmazottai szintén sztrájkba léptek. Hétfő óta Rangun lakói dudálással és fémedények csapkodásával igyekeznek az utcákon hangot adni a katonai puccs elleni tiltakozásuknak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM