Romániában hamarosan dominánssá válhat a brit mutáns

2021.02.05. 16:28

Romániában hamarosan dominánssá válhat a koronavírus Nagy-Britanniából elterjedt, sokkal fertőzőbb mutációja – állapította meg Dumitru Jardan biológus, a MedLife magánklinika-hálózat vezető kutatója, miután 90 véletlenszerűen kiválasztott minta közül 24 esetben azonosították a brit vírusvariánst.

A Mediafax hírügynökség pénteken számolt be a MedLife tanulmányáról, amelynek nyomán 52-re – vagyis szinte duplájára – emelkedett a brit vírusmutációval beazonosított romániai fertőzöttek száma. A cég szakemberei a január 25. és 29. között pozitívnak bizonyult koronavírustesztek közül véletlenszerűen választottak ki 13 különböző városból származó 90 mintát, amelyek több mint 26 százalékánál a brit vírusmutációt azonosították.

Az országban – a megfelelően felszerelt laboratóriumok hiánya miatt – csak becslések léteznek arról, hogy milyen arányban terjednek az országban a fertőzőbb, új vírusmutációk. A média arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyorstesztek kereskedelmi forgalmazása nyomán a fertőzöttek egy részéről nem szereznek tudomást a hatóságok, a tünetmentes vagy enyhébb tüneteket produkáló fertőzöttek ugyanis sok esetben eltitkolják a saját kezdeményezésükre végzett antigénteszt pozitív eredményét, hogy elkerüljék a kéthetes karantént.  • Hírek
  • Lakáshitel