Az MKP és a Híd összefogásával jön létre az egységes felvidéki magyar párt

2021.02.05. 19:07

Miután a harmadik tárgyalópartner, az Összefogás nevű szervezetnek tett kompromisszumos javaslataik nem vezettek eredményre, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd párt hozza létre az egységes felvidéki magyar pártot − derül ki az MKP és a Híd közös nyilatkozatából, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

Szlovákiában mintegy másfél éve kezdődött az egységes felvidéki magyar politikai érdekképviselet létrehozását célzó folyamat, melynek egyik jelentős mozzanata a tavaly augusztusban aláírt szándéknyilatkozat volt az érdekképviselet létrehozásáról.

A NYILATKOZATOT AKKOR AZ MKP, A HÍD ÉS AZ ÖSSZEFOGÁS MOZGALOM ÍRTA ALÁ.

Tavaly decemberben a folyamat új szakaszához érkezett, amikor az érdemi választói támogatottsággal rendelkező két párt, az MKP és a Híd elnökei bejelentették: a pártegyesítés kérdéseinek 95 százalékában már megegyeztek.

A decemberi megegyezésből a harmadik tárgyalópartner sajtóinformációk szerint azért maradt ki, mert jelentősen súlyán felül követelt helyeket az új párt vezető testületeiben.

A decemberi megegyezést követően a két résztvevő újabb kompromisszumos javaslatokat tett az Összefogásnak, ám a hárompárti megegyezés így sem jött létre. A közös nyilatkozatban az MKP és a Híd azt írta:

Be kell látnunk, az MKP és a Híd januári kompromisszumos javaslatai nem jelentettek elmozdulást a hárompárti megegyezés irányába, és a folytatódó tárgyalások sem vezettek eredményre. A polgárok azt várják tőlünk, hogy az elhúzódó tárgyalások helyett a mindennapi problémáikra kínáljunk megoldást.

Rámutattak továbbá, hogy a felvidéki magyarságot ez a két párt osztotta meg tíz éven át, most ők lesznek azok, amelyek összekötik.

Az Összefogás mozgalom közleményében kifejezte sajnálatát, ugyanakkor elfogadja a helyzetet.