Erdoğan: Nem lesz kegyelem a tüntető egyetemistákkal szemben

2021.02.06. 14:55

Recep Tayyip Erdoğan török elnök határozottan visszautasította az országban kiújult diáktüntetések kezelését kritizáló amerikai bírálatokat.

Erdoğan úgy vélekedett, hogy mindenkinek a maga háza tájékán kellene először söprögetnie.

Nem szégyellik magukat az elnökválasztást megelőzően a demokrácia nevében történt amerikai események miatt? Ahogyan a rasszizmus tetőzött, ahogyan a rendőrök földre kényszerítettek fekete bőrű állampolgárokat, és megölték őket. Hogy magyarázzák meg ezeket a világnak?

– tette fel a kérdést. Az államfő kijelentette, hogy

„nem lesz kegyelem” az erőszakot alkalmazó tüntetőkkel szemben,

és hangsúlyozta, nem fogják engedni, hogy a megmozdulások olyan tömeges kormányellenes tüntetésekbe menjenek át, mint 2013-ban.

Csütörtökön is 65 demonstrálót őrizetbe vettek Isztambulban. Január 4. óta immár meghaladja a 600-at a tiltakozások közben előállítottak száma, az őket terroristának minősítő hatósági nyilatkozatok ellenére legtöbbjüket később szabadon engedték. Mások ugyanakkor nem voltak ilyen „szerencsések”.

Egy bíróság két egyetemi hallgatóra letöltendő szabadságvesztést szabott ki pénteken, huszonegy diák esetében pedig utazási korlátozást rendelt el.

A tekintélyes Bogazici (Boszporusz) Egyetem diákjai hetek óta tiltakoznak Isztambulban, miután a török elnök január elején a konzervatív, iszlamista kormánypárttal kapcsolatban álló Melih Bulut nevezte ki rektornak a felsőoktatási intézmény élére. A demonstrálók Bulu lemondását és azt követelik, hogy az egyetem maga választhassa meg vezetőjét – írja az MTI. A tüntetések több más török városra is átterjedtek. A rendőrség könnygázt és gumilövedéket is bevetett. Sokak szerint túlzott erőszakot alkalmazó hatósági fellépés komoly nemzetközi bírálatokat váltott ki, egyebek mellett az ENSZ, az Egyesült Államok, illetve más nyugati országok részéről.

Hírügynökségek szerint Erdoğan szombatra virradóra elnöki rendeletet adott ki két új kar – jogi és kommunikációs – létrehozásáról a Bogazici Egyetemen. Fahrettin Altun elnöki szóvivő szerint az új karok létrehozatala hozzájárul az oktatás minőségének javításához. A döntés bírálói szerint azonban 

ez egy újabb kísérlet az oktatási szabadság korlátozására.

Szerintük Erdoğan azt akarja elérni, hogy Melih Bulunak legyenek szövetségesei az egyetemen. Yaman Akdeniz egyetemi oktató a Twitteren hasonlóképpen azt írta, hogy az új karok „trójai lovak” lesznek, amelyek szavatolják Bulu számára a támogatottságot az egyetemi oktatók körében.  • Tippek
  • Lakáshitel