Nem javul a járványhelyzet, tovább hosszabbítanák a szükségállapotot a csehek

2021.02.08. 17:49

A csehországi szükségállapot meghosszabbítását kéri a parlamenttől a kormány, az erről szóló beadványt hétfőn fogadta el az Andrej Babiš miniszterelnök vezette koalíciós kabinet – írta az MTI Jan Hamáček belügyminiszter az ülés utáni sajtótájékoztatón.

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, s ezt azóta már ötször meghosszabbították. Ez a jogi helyzet február 14-én jár le. A kormány a szükségállapotot, harminc nappal, azaz március 16-ig hosszabbítaná meg. Nem hivatalos értesülések szerint a képviselőház csütörtökön délután tűzi napirendre a kormány kérését, és elvileg kedden találkoznak a képviselők, hogy közös álláspontra jussanak. 

A korábbi esetekben a koalíciós kormány kérését a kabinetet eddig kívülről támogató kommunista párt segítségével sikerült elfogadtatni a parlamenti alsóházban. Az ellenzéki kommunista párt vezetősége azonban pénteken elutasította a kormány beadványának támogatását arra hivatkozva, hogy a kabinet nem teljesítette a pártnak tett ígéreteit. A többi ellenzéki párt is különböző feltételeket szab a szükségállapot meghosszabbításának támogatására.

Tavaly tavasszal a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapig volt szükségállapot. Jelenleg ez már több mint négy hónapja tart.

A cseh kormány a rossz járványhelyzetre való hivatkozással indokolja a szükségállapot meghosszabbítását. Jan Hamáček szerint amennyiben nem sikerül meghosszabbítani a szükségállapotot, összeomlik a rendkívül leterhelt cseh egészségügy, mert a kormány nem fogja tudni biztosítani a működéséhez szükséges rendkívüli feltételeket, például a hadsereg vagy az orvostanhallgatók segítségét.

Pénteken Andrej Babiš egyébként Magyarországon járt. A cseh miniszterelnököt Orbán Viktor tájékoztatta a magyar víruskezelésről és arról is, hogyan zajlik Magyarországon azon vakcinák engedélyezése, amelyek használatát az Európai Unió még nem hagyott jóvá.  • Hírek
  • Lakáshitel