Irán megkezdi második saját fejlesztésű vakcinájának klinikai kísérleteit

GettyImages-1231043876
2021.02.08. 18:58

Egy nappal az iráni oltási kampány kezdete előtt Teherán bejelentette, hogy megkezdik az ország második saját fejlesztésű, koronavírus elleni védőoltásának vizsgálatait. A közeli napokban vagy egy hét múlva kezdjük meg a kísérleteket – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Maszúd Szulejmáni, az iráni oltási bizottság tagja. A Razi Cov Pars nevű védőoltást az agrárminisztériumhoz tartozó Razi Vakcina- és Szérumkutató Intézetben fejlesztették ki – mondta.

Szaid Namaki iráni egészségügyi miniszter előző nap jelentette be, hogy kedden kezdődik meg az országos oltási kampány, mégpedig a Szputnyik V orosz vakcinával. Az első orosz oltóanyag-szállítmány a múlt héten érkezett Teheránba, és iráni vezetők szerint két további szállítmányt várnak február 18-án, illetve 28-án. Irán összesen 2 millió adag orosz vakcinát vásárolt – közölte szombaton a francia hírügynökséggel Kianus Dzsanánpur, az egészségügy-minisztérium szóvivője.

Az iráni hatóságok szerint elsőként az ápolók kapják meg a védőoltást, őket követik az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

A Szputnyik V vakcinán kívül Irán februárban 2,4 millió adagot kap az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyárnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett védőoltásából az úgynevezett COVAX-program keretében, amelyet az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezett a vakcinák méltányos elosztására – közölte Szaid Namaki.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Iránban, a közel-keleti térség koronavírus által leginkább sújtott országában a SARS-CoV-2 nevű vírus eddig közel 1,5 millió embert fertőzött meg, és több mint 58,5 ezer ember halt bele az általa okozott Covid-19 betegségbe.

Irán december végén kezdte meg első lehetséges vakcinájának klinikai kísérleteit.

(Borítókép: Az első iráni gyártmányú koronavírus elleni vakcina bemutatása 2021. február 8-án. Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / Getty Images)  • Tippek
  • Lakáshitel